Vitamin, protein, kokain

Art Limes | 2020-09-07

A Szabadkai Kortárs Galériában 2020. szeptember 11-én, pénteken, 19 órai kezdettel nyílik meg Lázár Tibor önálló tárlata, amely a Vitamin, protein, kokain címet viseli.

Lázár Tibor művészete szorosan kapcsolódik a Vajdasághoz és annak múltjához. A művészeti kutatásának középpontjában a századforduló építészete és a kor szelleme áll, amely mély nyomot hagyott régiónk identitásában. Átalakítja és újraértelmezi azokat a rekvizítumokat, amelyek a polgári otthonok belsejét és külséjét díszítették. A kortárs művészet nyelvén Lázár rámutat a két korszak párhuzamaira, a múlt kánonjaival játszadozik, amelyet időbeli távolságról figyel meg. Műveiben a múlt és a jelen egyesül, két teljesen különböző világ találkozik. A korszakok párhuzamba vonásával és az időközben zajló társadalmi változások kérdéseivel foglalkozik, a popkultúra és az utcai művészet felismerhető elemeinek felhasználásával.
A kiállításon festmények, kollázsok és objektum-installációk lesznek bemutatva. A kiállítás megnyitóját a szabadkai Népszínház színészeinek performanszai, valamint Wb Forty–one ambientális zenéje teszik majd teljessé.

Életrajz:
Lázár Tibor 1980-ban született Becsén. Képzőművészeti alapképzését az Újvidéki Művészeti Akadémián végezte 2004-ben. Ugyanebben az intézményben szerezte meg magiszteri fokozatát is. Két szemeszteren át posztgraduális képzésen vett részt a svájci École Cantonale d'Art du Valais-ban. Egyetemista kora óta rendszeresen állítja ki munkáit idehaza és külföldön. Munkái magán- és közgyűjteményekben megtalálhatóak. Számos díjban és elismerésben részesült. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának tanára. Jelenleg Zentán él és dolgozik.