A kőszegi gravitáció – Gergye Krisztián első önálló kiállítása

Gergye Krisztián – életében először – önálló kiállítással állt a közönség elé: a Levitációkkal nyílt meg a Kőszegi Várszínházban a 2020-as nyári szezon. A képek augusztus végéig ott lebegnek a lovagterem falain.

Egy viszáki kiállítás képeit nézegetjük

Szarvas József színművész viszáki portája mágnes és közösségi tér. A nemrég még a virtuális térben ajánlott tárlatot hamarosan talán élőben is megnézhetjük. Az ajánlás a 90 éves Horváth Jánosnak szól.

Legyőzött határok - Pályázat képző- és iparművészek részére

A SZOLNOKI MŰVÉSZTELEP és a MANK NONPROFIT KFT. közös, nyílt pályázati felhívása.

90 éve született Vecsési Sándor festőművész

Kilencven éve, Nyergesújfalun született VECSÉSI SÁNDOR (1930-2015) Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész. Szülőföldjét sosem felejtette el, nemcsak tárlatokat tartott Komárom- Esztergom megyében, hanem zsűrorként, és a Kernstok Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagjaként is tevékenykedett.

Festmények a fészek melegéből

Nyári Konyhás Karanténunkból időben és térben vessünk pillantást a hátsó udvarra, egy másik nyári konyhára. A Lois Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész alapította Bánhidai Alkotó Ház művészeti filiájaként működő Bánhidai Betegszamár Galériát láthatjuk. Az Egyesült Államokban élő Tatabánya-bánhidai művész szülőházának hajdani nyári konyhájában tavaly szeptemberben nyílt meg Vámos János festőművész kiállítása. Kakuk Tamás megnyitó szövegével megyünk vissza a jövőbe.

X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – online!

A kecskeméti Cifrapalotában 2020. március 14-én nyílt meg a jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, azonban a koronavírussal kapcsolatos rendelkezések miatt egyelőre csupán két napig lehetett megtekinteni.

EGY EMINENSEN EURÓPAI - TETTAMANTI BÉLA rajzművészete

Művészettörténetileg nehéz körül határolni Tettamanti Béla világát. Jóllehet ez nem az alkotó, hanem inkább a történetírás korlátaiból fakad. A művészetek krónikása ugyanis jobb híján a nagy mozgásokat, az általános trendeket figyeli, e nézőpontból pedig a trenden kívül kalandozók inkább összezavarják, mint gazdagítják az összképet. Az alkotó pozícióját csak tovább gyengíti, ha kis méretben, a grafika eszköztárával dolgozik.

Boldogságfaktor - Darázs Rozália művészetéről

A határon túli magyar képzőművészet, az irodalommal ellentétben, sajnos, nem kapta meg az értékéhez illő rangot. Noha a zene- és színházművészet ugyancsak ebben a cipőben jár – Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja alkotói csupán egyetlen Kossuth-díjjal dicsekedhetnek –, az egyik negligálása nem válasz a másik tudomásul nem vételére.

Rend

Kovács Melinda fotóművész kiállítása a Dzsámi Galériában.

Otthonról haza- Vámos János kiállítása

Hogyan lehet otthonról hazamenni? És mit visz magával az, aki épp e két pont között ingázik? És mit vinne akkor, ha már nem menne többé haza? És hogy néz ki az otthon? Mi teszi az otthont otthonná? Mi elégséges ahhoz, hogy egy hely otthonná váljon? És mikortól szűnik meg valami otthonnak lenni? Hány otthona lehet egy időben valakinek? És ha több otthona van, akkor valóban mindegyik helyen otthon tudja magát érezni?