MAURER Dóra IXEK 7-1

Maurer Dóra (1937) a mind a nemzetközi, mind a hazai művészeti szcéna fontos szereplője. 1968-tól magyar-osztrák kettős állampolgárként vállalt szerepet a magyarországi neoavantgárd nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítésében. A VINTAGE GALÉRIAban 2020. november 24 – 2021. január 15-ig tekinthető meg tárlata.

Megtartani a képzőművészet súlyát/ Blaskó Árpád-„Nem kell félnünk attól, hogy nem lesz utánpótlás”-

Ács József topolyai születésű festő, képzőművész 106 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Születésnapját, november 14-ét a vajdasági magyar képzőművészet napjaként tartjuk számon. A vajdasági múzeumok, galériák és képtárak általában minden évben színes programokkal emlékeznek meg erről a napról. Az idén a koronavírus-járvány miatt ez teljesen másként alakult.

A megtalált kőtáblák üzenete

Ha belépünk a Bánhidai Betegszamár Galéria terébe, a lámpák elmosódott fénykörei csiszolt, vagy érdes kőlapokra esnek. Gurtnik és hajlított vasak tartják egyensúlyban Ilauszky Tamás szobrászművész „talált törvényeit”. A kőrestaurátorként dolgozó alkotó táblái saját múlttal rendelkeznek, és kiszakítva funkcionalitásukból új életre keltek.

A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon 2020 és a Szolnoki Művésztelep ünnepélyes átadása

A Szolnoki Művésztelep 1902-es alapításával hazánk legrégebbi művésztelepe, egyben Szolnok büszkesége, amely immár a város és a kormány közös akaratának megfelelően nemcsak magyar, de nyugat-európai szemmel is egyedülálló lehetőségeket kínál a képzőművészek számára.

A HATÁRTALANNAL HATÁROS

Közép-Európa súlyos történelmi örökségének, abszurditásba hajló XX. századi megosztottságának következményeként kell újra meg újra szembenéznünk a különös fogalom értelmezés kényszerével: a magyar művészet és a magyarországi művészet kifejezéseinek eltérő tartalmával és jelentésével.

Női vonal - A nők útján

A Magyar Festészet Napja Alapítvány kezdeményezésében „Női vonal” címmel egy tematikus női festészeti kiállítás kerül megrendezésre, amit kitűnő lehetőségnek látunk a nőiségben lévő általános emberi- azon túl pedig a lényegileg specifikus jellegek felmutatására a művészeti absztrakció láttató, ugyanakkor nem konfrontatív megnyilvánulásaiban.
A kiállítás témája a IX. alkalommal: A nők útján -kortárs magyar festőművészek, csak nők állítanak ki.

Csonka fák, a csonka időben

Zilahy Györgyről először Wehner Tibortól hallottam, talán munkaebédeink egyikén, a tatai Öreg-tó önkiszolgáló éttermében. Ezek az alkalmak akkoriban rendszeresek voltak, tekintettel arra, hogy mindketten Tatán dolgoztunk. A menü elfogyasztása után ki-ki visszatért munkahelyére, Wehner a múzeum angolparki kiskastélyába, én a moziüzemi vállalattá avanzsált Vágó utcai villába. Úgy tartják, az étkezés fénypontja a desszert, ami esetünkben, a kétfogásos fémtálcás ebéd utáni beszélgetés volt.

Vitamin, protein, kokain

A Szabadkai Kortárs Galériában 2020. szeptember 11-én, pénteken, 19 órai kezdettel nyílik meg Lázár Tibor önálló tárlata, amely a Vitamin, protein, kokain címet viseli.

Karanténba zárt szörnyek

Én kicsi szörnyem – szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban- Aczél Eszter összefoglalója a kiállításról.

A művészetnek a lélek az otthona

Könnyű műtét után lábadoztam a leengedett redőnyű szobában. Kinn teljes hévvel fűtötte a falakat a nyár. Az állólámpa fényénél az ölemben tartott könyvből ezt olvastam: „Az ifjúság saját korlátlanságát és a jövő végtelenségét látja a költészetben, ez pedig eltakarja a fogyatékosságokat, és pótolja a hiányt. Azt költi bele a műalkotásba, amit saját szívében él át.”