A Prozórov lányok a Hemóban

A vadonatúj Hamvai-fordítás fölszabadít mindazon súlyos színház- és irodalomtörténeti terhek alól, amelyeket a Három nővér idestova 120 éve cipel. Nem is Három nővér, hanem Három lány. Réthly Attilával, a Weöres Sándor Színház készülő Csehov-előadásának rendezőjével – a WSSZ főrendezőjével – beszélgettünk.

Osonó Színházműhely - 26. születésnap Budapesten

Február 3-án, Budapesten ünnepli születésnapját az Osonó, mivel a csapat ebben az időszakban több projekten dolgozik a magyar fővárosban és egy új előadás próbafolyamatát is itt készíti elő.

Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018

A magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi ünnepségén kiosztották a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 pályázat díjait.

Ady 100 - emlékezés a költőóriásra

Január 27-én, Ady Endre halálának századik évfordulóján, a Várad Kulturális Folyóirat lapbemutatójával, a Szigligeti Társulat két előadásával, illetve a színház által kezdeményezett felolvasómaratonnal vette kezdetét Nagyváradon az Ady-centenáriumi év. 

A fotográfia anatómiája

A fotográfia anatómiája - Anatomy of Photography
A médium és a fotografikus kép szerkezetén alapuló kiállítás.

Hamrosan kezdődik a MAFESZT

Január 22-26. között színházi seregszemlét tart Nagyváradon a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN). Az erdélyi magyar színházak 2017-ben létrejött érdekvédelmi szervezete éves fesztiváljának, a Mafesztnek a Szigligeti Színház ad otthont.

A lebegő világ képe / Az ukijo-e hatás - pályázat

Az esztergomi Duna Múzeum – Európai Közép Galéria a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára melynek témája: A lebegő világ képe - Az ukijo-e hatás

100 ADY-dal a Kolibriben

A jubileumi páros koncert délutáni előadásán 50 Ady-verset hallhatnak Novák János megzenésítésében, Molnár Piroska közreműködésével. Az esti koncerten újabb 50 Ady-dal várja a közönséget.

Emlékeink- tárgyaink

Nehéz egy olyan családban, ahol mindenki képzőművész megtalálnia az útját egy fiatal embernek. Luzsicza Fanni gyermekkorában megtanult hárfán játszani, és most is nagyon szívesen játszik, de a génjeibe bekódolt képzőművészet iránti tehetség erősebb volt mindennél, végül a fotográfia felé fordult, és ott kereste, és találta meg a saját útját...

Egy magyar szuperhős

Külön érdeme a Komáromi Jókai Színháznak, hogy Corvin Mátyás születése 575., valamint uralkodóvá választása 560. évfordulójáról nem az igazságos Mátyás királyról szóló számtalan legenda valamelyikének színpadi adaptációval, vagy egy agyonjátszott Mátyás-mese színrevitelével, hanem Szabó Attila Mátyás király krónikái című darabjának előadásával emlékezett meg, a szerző rendezésében.