Bodzabélszívű Rumcájsz

A Mesebolt Bábszínház komótos, ölbe fészkelődős, napsugaras és holdbeli csónakos Rumcájsz-mesét kínál. Különben pont olyan ez a becsületes, torzonborz jicíni zsivány, ahogyan a régi cseh rajzfilmsorozatból emlékszünk rá. És persze egészen más.

Téli tücsök mesélt az Arielben

Telt házas bemutatóval indult az új év vasárnap délelőtt a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A téli tücsök meséi című Csukás István-művet Barabás Olga írta és rendezte színpadra. Légies könnyedséggel simultak egymáshoz a meseregény történései az egyórás előadás alatt, amely üdítőn mai, vicces nyelvezete, zseniális jellemábrázolásai és izgalmas fordulatai révén nemcsak a gyermekeknek kínált nagyszerű kikapcsolódást.

Bábos konferencia és workshop

Kiberbáb, kísérletező tendenciák, a báblét alakzatai, a bábszínház és a poszthumanizmus kapcsolata – rendhagyó konferenciának és workshopnak ad otthont 2018. január 13-án a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a Vojtina Bábszínházzal közösen.

50. alkalommal hív varázslatos utazásra A karácsonyi rózsa legendája

A világhírű, Nobel-díjas svéd írónő, Selma Lagerlöf meséje a csodáról, az állhatatosságról, a hit erejéről és a megbocsátásról szól – miközben egy varázslatos utazás történetét meséli el a Kolibri Színházban.

Pillangóhatás: mint a füst, elszállnak a fekete falak

Ha Ország Lili kedvelt műfaja-technikája-eljárása volt a kollázs, akkor a Befalazva – In memoriam Ország Lili című előadást miért ne lehetne meghatározni kollázsként. Ha kollázsnak tekintjük, talán közelebb jutunk esztétikájának nyitjához is. A rendező-koreográfus Gergye Krisztián az utóbbi időben mintha a lélek súlyát szeretné megmérni: a különbséget keresi élő és élettelen között. És ehhez a báb a legalkalmasabb médium.

Könyvzabálók

Szebb karácsonyi ajándékot nem is adhatott volna a Mesebolt és a Ziránó Színház, mint az Ágoston, avagy egér a felhők között című Veres András-mese bemutatóját, Kovács Géza rendezésében, Varga Péter és Pfeifer Zsófia előadásában. Pedig nincsen benne se kimondott ünnepvárás, se pelyhes fehér hó, se szárnyas angyalok. Vagy mégis?

Legendás bábművészek kortársi diskurzusban, két kiállítás terében

A Vojtina Bábszínház a vásári bábjátszás egyik kiemelkedő művészének Korngut Kemény Henriknek állít emléket A „Fülemile füttye” – A Kemény Bábszínház fénykora című kiállítással, a MODEM a 20. századi európai avantgárd bábszínház, és a hazai modern bábművészet megteremtőjének, a debreceni születésű Blattner Gézának a hagyatékát mutatja be a BILLENTYŰK című tárlattal. Az életművüket bemutató kiállítások néhány napos különbséggel nyíltak, melynek rendezője, szervezője, kurátora Láposi Terka.

„Egyszer sem hallottam, hogy nem fog működni” - beszélgetés Takács Danival

A Griff Bábszínház legújabb bemutatója, beszélgetés Takács Danival a Télen telek karácsonyi előadás zenei rendezőjével.

Nem írogattam én leveleket, eljött anélkül is

A Griff Bábszínház legújabb bemutatója, a Télen telek karácsonyi hangolóként hívogatja a nagyérdeműt. Egy kis beszélgetés, egy kis emlék, előadás rendezőjét Bartal Kiss Ritát kérdezte Szabó Attila.

A 'közöttes' figura- internationales.figuren.theater.festival 2017.

Az 1979-ben alapított, nemes egyszerűséggel csak ’nemzetközi figuraszínházi fesztivál’-nak nevezett dél-német rendezvénysorozat idén már a huszadik alkalommal tett kísérletet arra, hogy megmutassa, milyen lenyűgözően színes korunk élettelen tárgyakat szerepeltető előadóművészetének palettája.