A Piros Sipkás Fickók Találkozója a Tatai Sokadalomban

| 2017-06-10

Kovács Géza bábművésznek, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatójának kezdeményezésére valósul meg Tatán a Piros Sipkás Fickók Találkozója.

A Piros sipkás fickónak, azaz Vitéz Lászlónak és európai rokonainak (Punch, Pulcinella, Guignol, Petruska, Kasperl, Kašparek, Hanswurst, Vasilache, Karagöz, Polichinelle) kivételes vásári bábjátéka és annak hagyománya nagy hatással volt a kortárs magyar és európai bábművészetre. Ez a fabábu – Vitéz László – a bábművészet történetének legnagyobb, legeredetibb és legzseniálisabb bábja, aki palacsintasütőjével tanította móresre "a csoki pofákat", azaz az ördögöket és magát a halált is. Ez a nagyszerű figura, Vitéz László egyszerűen cselekszik a bajban. Nem gyárt kibogozhatatlan történeteket, komplikált elméleteket, ha jön a csokiképű ördög, kapja a palacsintasütőjét és addig üti, amíg az ki nem múlik. Habozás nélkül lecsap a rosszra!

Kovács Géza bábművész és a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány ennek a hagyománynak, a műfaj misztériumának életben tartását, népszerűsítését, továbbadását célozta meg a Piros Sipkás Fickók Találkozójának létrehozásakor. Kovács Géza, Miglinczi Éva és Virág Jenő a rendezvény ötletével Michl Józsefet, Tata polgármesterét kereste meg. A város rendezvényei között tematikájában, arculatában a Tatai Sokadalom programjai állnak legközelebb a vásári bábjátékos hagyományokhoz, így a polgármester úr javaslatára a továbbiakban a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola szervezőivel történtek  az egyeztetések. A Tatai Sokadalom szervezőivel - Kun Katalin, Farkas Emőke, Juhász Dorottya és Hulinné Gyenizse Judit - egyetértésben a bábos rendezvény az Angolparkban, a Gyermektisztáson kerül megrendezésre. Június 16-17-18-án a Tatai Sokadalom három napjában a legkiválóbb hazai vásári bábjátékosok előadásait láthatják.

A rendezvény folytatásaként 2017 szeptemberben a tatai Városi Galériában a Kemény Henrik és a Korngut Kemény Alapítvány hagyatéki anyagából nyílik kiállítás.

Mindkét rendezvény ideje alatt megvásárolható lesz az Art Limes folyóirat Báb-tár XVII. vásári bábjátékkal foglalkozó tematikus száma.

A rendezvény támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kernstok Károly Művészeti Alapítvány, Art Limes művészeti folyóirat

 

Piros Sipkás Fickók Találkozója, avagy vásári bábjátékok a Tatai Sokadalomban

2017. június 16. péntek

17.00 órakor Fabók Mancsi Bábszínháza – Vitéz László és Vas Juliska

2017. június 17. szombat

11.15 órakor Ziránó Színház – Pulcinella kertészkedik

17.00 órakor Pályi János – Vitéz László és az elátkozott malom

2017. június 18. vasárnap

11.45 órakor Mesebolt Bábszínház – Vitéz László - Az elásott kincs

17.45 órakor Kovács Géza – Vasilache kalandjai (Vitéz László moldovai rokona)

 

 

További képek