Két határon túl

Miglinczi Éva | 2015-07-16

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet örömmel csatlakozott a Kernstok Károly Művészeti Alapítványhoz, a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületéhez, hogy egy közös projektben vegyen részt. Céljuk a Felvidéken egy vajdasági, és a Vajdaságban egy felvidéki kortárs képzőművészeti anyag bemutatása.

A szlovákiai magyar alkotóművészek tagságának egy csoportja 2014 derekán a szervezet hatékonyabb működésének érdekében javasolta a társaság tevékenységének megújítását. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) néven létrehozott „régi-új” civil fórum a múlt eredményeinek átmentése mellett új törekvéseket, korszerűbb működési formát fogalmazott meg alapszabályában. A szervezet stabil anyagi hátterének megteremtésén túl fontos feladatuknak tartják a határon túli magyar művészekkel, művészeti közösségekkel a kapcsolatfelvételt, valamint a civil szervezetekkel való együttműködést. Ennek első állomása a vajdasági és a felvidéki magyar képzőművészek cserekiállítása. A művészeti projekt pályázati/szponzori lehetőségeinek felkutatását a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány vállalta fel, s a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve szervezi, bonyolítja a kiállítások megrendezését.
A „Két határon túl” című tárlatokon  26 szlovákiai, és 28 szerbiai magyar művész alkotását mutatják be a szervezők. A kiállítás-sorozatban felvonultatott műalkotások olyan vizuális kommunikációknak tekinthetők, melyek párbeszédre ösztönöznek, melyek a határokon átnyúló nemzeti összetartozást erősítik.
A felvidéki és vajdasági képzőművészek (grafikusok festők, építészek, szobrászok, iparművészek) csoportos kiállítása válaszokat adhat a hasonló, speciális élethelyzet problémáira. Egyfajta szellemi körkép a tömegkultúra jelenségeinek elvetésére, a kultúra, a társadalom világában zajló folyamatok megmutatására. Feltár olyan nemzedéki, egyéni és nemzeti identitás-jelenségeket, melyeknek kulturális, művészeti jelentősége túlmutat a globális integráció fejleményein, meghatározva a kisebbségi lét szellemi környezetének megértését és tiszteletét. A regionális szintű kiállítás- és programsorozat az új partnerkapcsolatok kialakítását, a társadalmi információáramlást, a közösségfejlesztést, az innovációs folyamatok cseréjét is lehetővé teszi.
A Limes Galériában 2015. július 24. – augusztus 23. között fogadják a vajdasági művészeket, ahol a hivatásos képző- és iparművészek 2-4 művének bemutatására lesz lehetőség.  A többségében fiatal képzőművész-kiállító mellett a térség ikonikus művészei is részt vesznek a tárlaton. A felvidéki művészek tárlata Zentán 2015. szeptember 16-ától tekinthető meg, ezt követően október 19-től november 15-ig tartó időszakban Szabadkán mutatják be a műtárgy együttest.
A programsorozat művészeti menedzsere Miglinczi Éva. A két művészettörténész, Wehner Tibor és Szarka Mándity Krisztina mellett a szervezési, lebonyolítási feladatokban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója Gondi Martina, Mezei Erzsébet zentai grafikusművész, a MAMSzE kuratóriumának tagjai, Kopócs Tibor, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány  képviseletében Virág Jenő és a szabadkai ART-PORTA Galéria művészeti vezetője Csikós Molnár Virág vesznek részt.
 
Mindkét művészcsoport fontosnak tartja a határainkon túli magyar művészek/művészet bemutatását, s alkotásaikon keresztül betekintést nyújtanak arról a közegről, mely ha nem is ismeretlen,  mindenesetre kevéssé ismert a két határon túl élők számára.
 
Kiállító művészek:  Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Bakos Anita, Balla Ákos, Benes József, Butterer Kiss Márta, Csernik Attila, Dodony Anikó, Fődi Éva, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Kozma Laura, Lázár Tibor, Markulik Balázs, Maurits Ferenc, Mezei Erzsébet, Molnár Imre, Pesti Emma, Sagmeister Peity Laura, Soltis Miklós, Szajkó István, Szarapka Tibor, Tallós Kosanić Zsuzsanna, Tarkó János, Torok Melinda, Tóth Alisa, Tóth-Kovács József, Verebes György
 

A programsorozat támogatói:

Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.
Kernstok Károly Művészeti Alapítvány
Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Gerecse- Plusz Kft.


Fotó: Miglinczi, Szabó

Tovább a galériába I.

Tovább a galériába II.

Tovább a galériába III.

Tovább a galériába IV.

Tovább a galériába V. 


 

További képek