Bábszínházi Világnap programjai

| 2017-03-15

A Bábszínházi Világnapon - 2017. március 21-én - bábszínházaink a következő eseményekkel várják az érdeklődőket.

Békéscsaba - Napsugár Bábszínház - március 23. és 26. között rendezi meg hagyományos bábos drámaíró versenyét. Az esemény sajtótájékoztatóját a Fővárosi Nagycirkuszban Bábszínházi világnapra időzítették.

Budapest -  Budapest Bábszínház - a Madách és a Vörösmarty Gimnáziumba látogat el egy különleges Beckett-etűddel. Vitéz László a Napsugár Bábszínház sajtótájékoztatóján vendégeskedik, a világhírű magyar mesehős pedig a délután folyamán a várban is elpáholja az ördögöt. 16 órakor a BKV M2 metrópótló hajóját kalózok szállják meg, 17 órakor és 17.30-kor Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök az Operaház előcsarnokában. 19 órakor kezdődik a Holle anyó nyílt próbája a színházban, ezzel párhuzamosan pedig a Marionett sörözőben a Stop című világjáró Mikropódium-produkció, valamint Baltazár kalandjai is megtekinthetőek.

„Aki keres, talál” címmel bábos kincskeresés lesz a Keleti István AMI és Művészeti Szakgimnázium bábosaival 2017. március 21-én, a Bábszínházi Világnapon délután 16 órától kb. 17 óráig az ÁRKÁD Bevásárlóközpont 1. emeletén.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház - 10.30-tól a Spárga-tengeralattjáró-t játssza. Az előadásból kiderül, mit keresnek a verebek a víz alatt. Egyébként VII. Moszat királyt, a zöldalgák urát, aki tönkreteszi, fojtogatja a vizek lakóit. Na, és hogyan merülnek a mélybe a verebek? Hát spárga-tengeralattjárón! A gyerekek pedig velük tartanak. Mert a mesés, zenés darab nézői egyben a játék résztvevői; rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatok rémuralmától.

Debrecen - Vojtina Bábszínház - színházon kívül és belül is több programmal készül. Kiment a ház az ablakon!
A Vojtina előtt várnak minden kíváncsi szemet, fület és kezet, hogy megnézze, megtapintsa, meghallgassa közelről mindazt, amit máskor a nézőtérről figyel, valamint interaktív játékokkal is várják a gyerekeket.
Helye: a Vojtina Bábszínház előtti tér
Ideje: 13.00 és 17.00 óra között

Sétáló bábolda
Gólyalábasokkal és bábjainkkal találkozhattok a főtéren és a Piac utcán
Helye: Debrecen főtere és a Piac utca
Ideje: 16.00 és 17.00 óra között

Gördül a bábos!
Bábosok és bábjaik járművekre pattannak, hogy a nagyérdeműnek megmutassák, mit tudnak!
Helye: Debreceni Klinika: Gyermek Hemato-Onkológiai Osztály (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
Ideje: 14.30-tól 15.30-ig

Győr -  Vaskakas Bábszínház - nem egyedül ünnepelnek: a bábművészet vendége a tánc lesz. 13 órakor kezdődik a Víz, víz, tiszta víz – fröcskölő táncok 18 lábra című előadás.

Fogadjunk, hogy senki nem tudja, hogy mi a közös egy csaposban, egy kertészben, egy fodrászban és egy horgászban! Nem, nem! Nem jártak egy óvodába! Nem is szomszédok! Nem is szoktak együtt focizni! Nem a kedvenc játékuk a kvíz, nem a kedvenc ételük a gríz, nem a szerencse számuk a tíz, de éltető elemük a VÍZ. VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ! – A Vaskakas Bábszínház locspocs revüje a két kiváló Harangozó Gyula-díjas táncművész koreográfiájával.

Kaposvár - BábSzínTér épül Kaposváron! - 2017. március 21-én 11 órakor minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt. Az előzetes számítások szerint több mint kétezer gyerek és felnőtt vesz részt a programban, amelyhez 18 óvoda és 3 iskola csatlakozott. A fő helyszín az építkezés helyszín a kápolna melletti terecske. Drón figyel majd felülről, de négy helyszínen földi kamerák is jelen lesznek, továbbá minden helyszínen a pedagógusok telefonos filmeket is készítenek a Facebook-oldalra. A szalagokra a gyerekek is ráírhatnak (rajzolhatnak) egy kívánságot, amit nagyon szeretnének, ha teljesülne.

Kecskemét - Ciróka Bábszínház - 17 órai kezdettel Az égig érő mesefa első virága – Medve ének című előadás tekinthető meg. Az előadás, amely tulajdonképpen egy eredet-történet, vogul népmesék felhasználásával készült. Színházi sámán-játék, mese-szertartás, amely az első pillanattól kezdve rabul ejti a nézőket. Dallal, verssel, zenével, életre kelt bábokkal lehetünk szemtanúi a világ teremtésének, a kismedve csillagkép földre szállásának, földi utazásának, majd dicsőséges visszatérésének a határtalan égboltra. A Bábszínházi világnap alkalmából, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött előadás korhatár nélkül, regisztrációs jegy vásárlásával tekinthető meg.

Kolozsvár -  Puck Bábszínház - társszervezővel (Életfa Családsegítő Egyesület) és partnerekkel (Tekergő Meseösvény Egyesület, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvári Református Kollégium, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Szabók Bástyája – Városi Kulturális Központ, Koffer kávézó és könyvesbolt) ünnepel. A program:

16.00 Bábkereső (interaktív séta gyerekeknek és szülőknek) – Indulás a Puck Bábszínházból
17.30-18.30 Játék és komatál − Életfa Egyesület székelye
18.30 Puck és a többiek (bábelőadás) – Életfa Egyesület székhelye

Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói egy horvátországi fesztiválon ünnepelnek: az idén a harmadéves diákok a Göcs című bábelőadást játsszák Dioniz fesztiválon.

Marosvásárhely -  Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem - az I. és II. éves bábszínész szakos hallgatóinak részvételével 15-16.30 között flashmob lesz a város különböző pontjain (Főtér, Köteles utca).

17 órakor látható Apa, mesélj Mazsolát! című előadás a Levél utcai Studioi 2.1. teremben az I, éves mester hallgatók előadásában, az előadás rendezője Kozsik Novák Ildikó. 18.30-kor kezdődik az I. éves bábszínész szakos hallgatók vizsgaelőadása a Levél utcai épület 19-es termében.

Nagyvárad - Lilliput Társulat - a világnap reggelén a társulat bábszínészei idén is ellátogatnak egy-egy óvodába mesét olvasni, előadni a gyerekeknek. Később A rút kiskacsa című előadás egy jelenetét dolgozzák fel flashmob műfajban, amely után a repertoáron lévő előadásaink bábjaival együtt kiköltöznek a nagyváradi várba, ahol kötetlen játék és zenélés vár gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Pécs -  Bóbita Bábszínház - hagyományosan izgalmas programmal, ezúttal társművészetek bevonásával ünnepel.

Délelőtt 10 és délután 14 órakor a Terülj, terülj, asztalkám! című, klasszikus, paravános-kesztyűs bábelőadásunkat tekinthetik meg pécsi és Pécs környéki óvodások, kisiskolások, majd közelebbről is megismerkedhetnek a bábokkal és mozgatóikkal.  Az előadások után, 11.30 és 15.30 órától Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója kalauzolja végig a zegzugos, titkos sarkokkal és kincsekkel teli Mesepalotában az érdeklődőket. A Bóbita Bábmúzeumban Orosz Klaudia Jászai Mari–díjas tervező Töredékek 2. című kiállításán lehet állat ejteni, szemet kerekíteni, de lehet kukkantani a színfalak mögé, szabad leskelődni a bábok bölcsőjénél, azaz a bábkészítő műhelyben, és a Bábmúzeum interaktív termében ki is próbálhatóak a különféle technikákkal készült bábfigurák!

A Bábszínházi Világnapon nyílik a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban „Bóbita, Bóbita játszik” címmel a Bóbita Bábszínház felnőtteket és gyermekeket egyaránt megszólító kiállítása, ahol korszakot és stílust teremtő bábokat, „emlékező” díszletelemeket, jelmezeket, plakátokat tekinthetnek meg a látogatók. A 15 órakor kezdődő kiállítást Papp Melinda és Illés Ilona, a Bóbita bábszínészei nyitják meg papírszínházi mesékkel.

Szeged -  Kövér Béla Bábszínház - A kíváncsi pillangó című előadás látható délelőtt és délután, de a színház művészeit az Árpád téri játszótéren is megtalálhatják a szegediek.

Temerin - Vándor Bábszínház - a vajdasági  bábszínház A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást az Ifjúsági otthon nagytermében mutatja be március 21-én, este 6 órakor. Az előadásra várnak minden 3-5 éves kisovist. Az előadás után egy rövid színházas duhajkodásra is meginvitálják a gyerekeket. A rendezvény ingyenes.

Veszprém -  Kabóca Bábszínház - társulatuknak az a több éves tapasztalata a Bábszínházi Világnappal kapcsolatban, hogy mindig azok a programjaik tudtak igazán nagy érdeklődést kiváltani, amelyeket váratlanul, szokatlan helyeken szerveznek, és nem azok az alkalmak, amikor külön előadásra vagy programra invitálják nézőiket a megszokott színházépületükbe. Éppen ezért idén, mivel kedd a városi piacnap, színészeik gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol egy rövid jelenet során a legnagyobb forgatagban Lúdas Matyi elnáspángolja Döbrögi uraságot, illetve a szemtelen liba és gazdája a helyi kistermelők gazdasági sikerét szem előtt tartva még az árusítás folyamatába is belekontárkodnak. Ha akad olyan vevő, aki önállóan nehezen hoz döntést, Lúdas Matyira számíthat a krumpliválogatásban.

Eközben a társulat egy kisebb csapata Siófokon játszik tájelőadást Zűrbolygó című előadásból, ahol a különleges technikai igényű előadás után kulisszajárásra invitálják a nézőket, így idén a Balaton körül több programot is kínálnak a Bábszínházi Világnap alkalmából.

Zalaegerszeg -  Griff Bábszínház - 10 órakor Palkó és Lenka, 14 órakor a Szépen szóló babukamadár című előadásokkal ünnepli a Bábszínházi világnapot.