Mítoszok – Nagy János kiállítása Tatán

Kövesdi Mónika | 2016-12-07

2016. december 3-án nyílt meg a tatai várban Nagy János szobrászművész kiállítása. Nagy János 2015 óta Tatán él, ez a kiállítás ezen a helyszínen mintegy bemutatkozó kiállítása volt.

Az idős mester persze nem szorul bemutatásra itt sem, hiszen alkotásai, köztéren felállított emlékművei, szobrai ismertté tették őt Magyarországon is. Ma már nemcsak a Csallóköz, de Budapest, Esztergom, Martonvásár is büszkélkedik szobraival, és reméljük, Tata is hamarosan ezen helyszínek közé fog tartozni.

A megnyitón – melyen a tárlatot Szakolczay Lajos irodalmi igénnyel megfogalmazott bevezető szavai mutatták be a közönségnek – Faragó Laura énekelt. Nem véletlenül csendültek fel az ősi ballada, a „Júlia szép leány” hangjai. A ballada szűkszavúságával megfaragott domborművek előtt álltunk, Kőműves Kelemen, Fehér László, Júlia szép leány balladái előtt, bálványok között. Ősi, pogány mítoszok, az indoeurópai örökség jelei, szereplői, a magyar őstörténet mondái, a magyar történelem hősei elevenednek meg Nagy János alkotásain. A történelmi örökség és az identitás kutatása iránti érdeklődést a kisebbségi sors nehézségei tartották ébren a művész lelkében. A bálvánnyá átlényegített női idol is efelé gravitál, egy privát mitológia archetípusa. A későbbiekben a lovas, a harcos alakja (akár megbízás, történelmi emlékműterv, akár önálló plasztikai elképzelés) a legnemesebb egyetemes és magyar szobrászati hagyományhoz csatlakozva, mégis csak a mondák világa felé mutat, hősök, felségek, kristály keménységű történelmi alakok megjelenítésére törekedve.

A teljes életmű rövid foglalatát csodálhatjuk meg, járhatjuk végig a Kuny Domokos Múzeum kiállítótermeiben. Ragyogó szobrokat látunk: fából faragott, erőteljes női alakokat, és bronzból öntött, dinamikus lovasszobrokat. Amit a szobrászatról tudunk, gondolunk: annak anyagairól, formanyelvéről, feladatairól – azt láthatjuk megtestesülni ezen a kiállításon. Egy nagyszerű szobrász szabadságról szőtt, szenvedéllyel telített álmait.

A kiállítás 2017 márciusáig tart nyitva.

Kuny Domokos Múzeum

További képek