TRIANGULUM - avagy száz ördög közt három szentek

| 2016-02-15

2016-ban lesz 1700 éve, hogy Márton meglátta a napvilágot Szombathelyen akkor, amikor a települést még Savariának hívták az alapító rómaiak. A Mesebolt Bábszínház előadása tematikájában kapcsolódik a Márton Év rendezvénysorozatához, s annak támogatásával jön létre. Ám legalább ennyire fontos, hogy a Mesebolt előző években színpadra állított szakrális színházi előadásainak szerves folytatása, kiegészítője. Azokhoz hasonlatosan szervesül benne a profán és a szakrális, az emelkedett és a humoros.

Ez a verses bábmese a lovagkorba, a nagy sárkányverő ütközetek korába, és a csodák idejébe repíti el a nézőket, amikor a hit valóban hegyeket mozgatott meg. Megtudhatjuk, milyen utat kellett bejárnia Szent Mártonnak, Szent Ferencnek vagy éppen Sárkányölő Szent Györgynek, az Ördög hányféle csalafinta csábítására kellett nemet mondaniuk, hogy végül az egyszerű katonákból Isten lovagjaivá és a szegény emberek védelmezőivé válhassanak? Hiszen senki sem születik szentnek, s a jóságot, az emberek, az állatok és a világ felé való odafordulásunkat nekünk magunknak kell kiharcolnunk.

Balla Zsófia Triangulum című mesedarabja először 1994-ben került bemutatásra, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban. Az akkori szereposztásban Kiss Rita játszotta az Angyal, Apró Ernő az Ördög és Czipott Gábor a Szerzetes szerepét. 1998-ban aztán az első előadás rendezője, Kovács Ildikó ismét színpadra állította a darabot (néhány változtatással a szereposztásban). Ezekben az években a Ciróka Bábszínházat Kovács Géza irányította.

Több mint húsz év telt el a bemutató óta, amikor is Kovács Géza - a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója - úgy döntött: a történet megér még egy mesét. Ennek megfelelően a darab – új verziója is az ő irányadó elképzelése alapján született meg.

A jelenlegi előadás legfőbb újdonsága az, hogy a korábbiban szereplő Szent Cecília történetet ezúttal elhagyva, a költőnő egy egészen új szereplőt vezetett be, a Savariában született Márton személyében. Így egészült ki György és Ferenc példázata egy harmadik katona szent: Márton, fordulatokban gazdag élettörténetével.

A Sárkányverő szent élete valószínűleg sok kisgyermek számára könnyen átélhető, a királylány megmentése, a rossz legyőzéséből fakadó biztonságérzet megteremtése alapvetően segíti a gyermekek lelki békéjét. Márton csodái pedig azt bizonyítják, hogy nem minden ember egyforma, és hogy még ha nehéz is felvállalnunk bizonyos feladatokat, olykor-olykor elkerülhetetlen, hogy - akár a közvetlen környezetünk ellenében is - a magunk által helyesnek vélt útra lépjünk. Ferenc pedig az egész minket körülvevő világ szeretetére tanít, ahogy a legapróbb hangyától a sasig minden élőlény felé egyforma megértéssel fordul.

A három szent életének legfőbb stációin keresztül végigkövethetjük a hit katonáinak útját a kétségektől és a magánytól, egészen a - mindannyiuk számára más formában érkező - győzelemig. Az előadás célja, hogy ez a győzelem azok számára a gyerekek számára is épp olyan érthető és kívánatos legyen, akik nem vallásos családból jönnek, mint, akik igen.

Ritka, de nem példátlan a kortárs bábszínházban, hogy a gyerekek elé állított hősök szentek képében jelennek meg. De egy kissé talán félrevezető is. Elvégre azok a fiatal katonák, akikkel a gyerekek végig izgulják a sárkánnyal vívott harcot, vagy a bajkeverő Ördög más módon előkészített csábításainak való ellenszegülést, még maguk sem szentek. Majd csak az útjukat végig járva, életük végén válhatnak azokká.

A szent hősöknek azért megvan a maguk tanítani valója. Hinni valamiben vagy valakiben, egy igaz ügyben vagy a felsőbb jóban, nagy segítség az önmagunk megtalálásában. Továbbá alázatra tanít. A gyerekeket pedig arra, hogy nincsenek egyedül. És hogyha ezt tudják, akkor még sokkal jobb és szebb dolgokra lehetnek képesek.

A verses bábdarab különböző szférákat érintő és mozgató cselekményéhez, valamint a szerző zeneszeretetéhez illeszkedve, számos, direkt a darabhoz komponált, friss szerzemény teszi még örömtelibbé az élményt a kicsik és kicsit nagyobbak számára.

Kovács Petra rendezésében az előadás az Angyal és az Ördög olykor mulatságos, máskor halálosan komoly küzdelmén keresztül jeleníti meg a gyerekek csúfolódással, versengéssel, osztozkodásossal és hősködésekkel teli világát. Ahol minden napra új kihívás jut. Meg újabb kalandok. Megannyi bátor hőssel.

A rendező alkotótársai: Szász Zsolt tervező, Takács Dániel zeneszerző és Vécsei Anna dramaturg.

Szász Zsolt a bábszínházi tervezők középgenerációjának egyik kiemelkedő alakja. Számos utcaszínházi formáció létrehozója, szellemi atyja a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválnak és irodalmi szerkesztője a Nemzeti Színház Szcenárium című művészeti folyóiratának.

Takács Dániel a Mesebolt Bábszínház színésze. Az utóbbi években színészi feladatai mellett számos előadás zeneszerzője volt itthon és Mesebolton kívül.

Vécsei Anna 4 éve végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán. Dramaturgként, íróként dolgozott a pécsi Bóbita és a miskolci Csodamalom Bábszínházban, MANNA produkcióban és a kecskeméti Katona József Színházban.


Írta: Balla Zsófia | Dramaturg: Vécsei Anna | Zene: Takács Dániel | Tervezte: Szász Zsolt

Rendezte: Kovács Petra Eszter

Játssza: Császár Erika, Janicsek Péter, Kőmíves Csongor

Zenei közreműködő: Berki Antal, Völgyi Attila

 

Fotó: Trifusz Ádám

 

Az előadás létrejöttét támogatta az EMMI, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Szent Márton Programiroda.


 


 

További képek