Jakub Hošek - abszurd hangulatok

| 2016-02-11

A cseh Jakub Hošek (1979) első magyarországi önálló kiállításának Trafó Galéria ad otthont. Hošek a fiatal prágai művészeti szcéna egyik legegyedibb és legérdekesebb alakja, totális művész, aki egyszerre festő, zenei promóter és kiadó is.

Hošek a Prágai Művészeti Egyetemen (AVU) végzett festőként Vladimir Skrepl és Jirí Kovanda tanítványaként. 2005 óta kétszer is jelölték a cseh sztárcsináló díjra, a Jindřich Chalupecky-re, 2011-ben pedig megnyerte a Strabag Artaward Internationalt. Legutóbbi önálló kiállítása 2015-ben a brnói FAIT Galériában volt.

Hošek festészetének egyik fő kiindulópontja a néhol már-már absztrakcióba hajló expresszív kalligrafikus stílus, ami a zenei tipográfiából is eredeztethető. Sötét és egyben abszurd hangulatú, egyedi grafikus minőséggel bíró vonalas művészete különleges kapcsolatot ápol a szöveggel, ami képein sokszor megfejthetetlen magán-mitologikus utalásokat rejt. Hošek legújabb festményei dobozszerűek, a művész mindhárom dimenziójukat kihasználja. Számos felületes jelző ragadt rá az évek során a proto-hipszteren keresztül a góton át, egészen az anarchistáig.

A kiállítás egyébként legújabb művein kívül kis válogatást is bemutat a budapesti közönségnek a művész korábbi ciklusaiból.

 

 

 
 
 
 
 
 
A kiállítás megnyitója: 2016. február 19., 19:00 óra
 
Helyszín: Trafó Gallery- Liliom u. 41., Budapest, 1094

A kiállítás 2016. 02. 20 - 03. 27. között tekinthető meg.
 

További képek