Szalay Lajos-, Koloman Sokol- és Picasso kiállítás Pozsonyban

| 2016-01-24

A magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909–1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja Koloman Sokol (1902–2003) munkássága tekinthető meg a pozsonyi Pálffy palotában egy közös kiállítás keretein belül. A kiállítás anyagába közel 100 Szalay- és 150 Sokol-mű, ezeken túl pedig 13 Pablo Picasso által készített alkotás került.

A három művész grafikáiból nyílt kiállítás a munkásságuk közös vonásait vizsgálja.

A Kossuth-díjas Szalay  és Sokol munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig bizonyos párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték, sőt féltve ápolták.

Párizsban találkozott mindkét művész Pablo Picassoval (1881-1973), aki mindkettőjükre hatással volt, noha más és más szempontból. Szalaynak volt közös kiállítása is a híres művésszel, Picasso pedig a szlovák festők közül valószínűleg csak Sokol munkásságát ismerte – írják a szervezők a kiállítás ismertető anyagában. Innen jött az ötlet, hogy Picasso műveit is bemutassa a tárlat.

      

                                                                           Koloman Sokol: Névtelen (1953-67)

A két művész nagyon hasonló témákat dolgozott fel:  család, női aktok, lovak, bikák, erotikus motívumok, emberi kapcsolatok, a festő és a modellje, a nő és a Minotaurus… Mindkettőjük számára fontos inspirációként szolgált az antik művészet, az ókori szépségideál, a testi és a belső szépség. Közel állnak hozzájuk a bibliai témák is, valamint Sokol és Szalay művészetében is megjelenik Don Quijote harca a szélmalmokkal, mint a hiábavaló küzdelem szimbóluma.

                

                                   Koloman Sokol: Névtelen (1953-67)                                                                                 Koloman Sokol: Don Quijote (1976)

Koloman Sokol 1948-ban ment ki Amerikába és többet nem tért haza. Szalay Lajos Argentínában lett elismert művész, majd 1988-ban hazaköltözött a feleségével Magyarországra. Egyik kiállítása alkalmából azt írták vele kapcsolatban, hogy az argentin rajzművészetnek két korszaka van: a Szalay előtti és a Szalay utáni.

A mostani kiállítás a pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotájában március 13-ig tekinthető meg. Az esemény jelentőségét kiemeli, hogy a tárlat védnökei Áder János és Andrej Kiska államfők.

 

Forrás: Körkép.sk

Nyitókép – Szalay Lajos: Bika (1964)