Vitrin - Soltis Miklós és Lipkovics Péter kiállítása

Art Limes | 2024-06-14

A Nyitott műterem a galériában 2024. június 15-20-ig, 10 és 19 óra között, betekintés az alkotók munkájába a kiállításukat megelőző öt napos időszakban, mely során a térben dolgoznak és felépítik kiállításukat. Be lehet menni hozzájuk, beszélgetni velük, részleteket megtudni munkájukról, betekinteni a „kulisszák mögé”.

VITRIN - festmények, szobrok, térinstallációk - Soltis Miklós és Lipkovics Péter kiállítása
Megnyitó: 2024. június 20.csütörtök, 18 óra
A megnyitón Fekete Ádám író, rendező szövegeit színészek olvassák fel
Helyszín: Kispont galéria, Ráday utca 4, Budapest 1092

Az alkotókról:
 
Soltis Miklós (1980) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett 2005-ben, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzi doktori tanulmányait.
„Mi valójában a mag, amelyből a gondolat ered? Amennyiben erre válaszunk a „semmi”, e meghatározásban ugyanaz a közeg fogalmazódik-e meg, amelyből az ősrobbanás és az ősanyag is származik? Munkám során olyan helyzeteket keresek, melyekben megtalálom azt az élményt, állapotot, (elemelt) teret, ahol a kognitív folyamatok termékei – a gondolatok – egységet alkotnak a szilárd formát öltött anyaggal. A zsírjáért leölt disznó, a trófeaként fellógatott - önmagát pórusaival olajozni tudó - kardhal, vagy a földet kőolajért szipolyozó olajkút csak a felszínen hordozzák a környezetkizsákmányolás üzenetét. Ezek a – szimbólumokká váló – motívumok számomra az érzetek, intuíciók, képzetek metakommunikációs bugyrainak mélyét képviselik: a zsírt és az olajat a létezés gépezetének kenőanyagává változtatják, a szakralitás szintjére emelve egy metatérben, ahol az olaj, az őt pumpáló kút és a kutat létrehozó gondolat egyazon anyag.”
 
Lipkovics Péter (1969), Egerben végzett természetművészet szakon, '17 óta ugyanott, a képzőművészeti tanszéken tanít, emellett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzi doktori tanulmányait.
„Tinguely után 50 évvel […] hasonlóan hatalmas munkával elkészíteni semmire se jó, míves, zakatoló gépet...” Egy facebook kommentben fanyalgó kritikusomtól idézve választom mottómnak ezeket a lényeglátó szavakat. Igen, a művészet játék, az ismeretszerzés, az élménybefogadás- és feldolgozás, az önismeret eszköze és lehetőség a kapcsolódásra a rajtam túlmutató megfoghatatlanhoz. Néha ezt a kapcsolódást egy „semmire se jó” szerkezettel, máskor identitáskereső archetípusokat formázó, rozsdára hajlamos szobrokkal, megint máskor mennydörgő vályogbútorokkal igyekszem elérni, hogy a dunsztos üvegekről már ne is beszéljek.
 

Fekete Ádám 2015-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakán. Az utóbbi években több független társulattal és kőszínházzal működött együtt íróként, dramaturgként és színészként. 2015 óta saját színpadi szövegek létrehozásával és megrendezésével foglalkozik, előadásait az FAQ Színház, a TÁP Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a szabadkai Népszínház és az Örkény István Színház tartotta műsoron. 2012-ben színházi kategóriában Junior Príma-díjat, 2016-ban Szép Ernő-különdíjat kapott. 2018-ban a Magvető kiadónál megjelent első verseskötete Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában címmel, amiért Petri-díjat kapott. 2019-ben kezdett oktatni a Színház és Filmművészet Egyetemen, majd a Freeszfe Egyesületben folytatta. Kárpáti Péterrel színházi dramaturg-osztályt vezet.

KIÁLLÍTÁS ÉS KÉPZŐS MŰHELYEK

2024. június 20. csütörtök,  18óra – a kiállítás megnyitója

Vitrin - Festmények, szobrok, térinstallációk - Soltis Miklós és Lipkovics Péter kiállítása

A kiállítást megnyitja: Fekete Ádám író, rendező

A Kispont további programjai a RÉT-en

2024. június 15-20.,  nyitott műterem a galériában betekintés az alkotók munkájába a kiállításukat megelőző öt napos időszakban, mely során a térben dolgoznak és felépítik kiállításukat. Be lehet menni hozzájuk, beszélgetni velük, részleteket megtudni munkájukról, betekinteni a „kulisszák mögé”.

Alkotóműhelyek:

 2024. június 21. 18 óra - "Dunsztom sincs: befőttekbe zárt világok"

Az alkotóműhely / workshop keretein belül a két művész várja kiállítása terébe az alkotni vágyókat közös képzőművészeti kísérletezésre, melyben többek közt a befőttesüvegek is fontos szerephez jutnak. A munkához szükséges anyagokat a helyszínen biztosítjuk.

2024. június 22- 23. (szombat, vasárnap) 15 órától és 2024. június 27. (csütörtök) 16 órától

"Hozz egy motívumot!" – a  közös alkotótérben munkaeszközeink közt a ceruzán és ecseten kívül sok egyéb is szerepel, például a tégla vagy a képregénykészítés is.
A megfestett téglákból térinstallációk - akár színházi díszlet - is készülhet.

A foglalkozást vezeti: Soltis Miklós

További képek