Kiállítások a DANUBIANÁ-ban 2.

Art Limes | 2024-05-09

Zuzana Sýkorová - TÚL SOK ANGYAL – Illusztrációk

Zuzana Bočkayová Bruncková munkássága első pillantásra más: expresszív. ugyanakkor sajátságosan gyengéd képzőművészeti nyelvének köszönhetően könnyen felismerhető. Eredetiségét és hitelességét látszólag ellentétes sajátosságok kombinációja garantálja: a harmonikus színesség, a markáns festői írásmód merész formai stilizációval, sőt az elfogadhatóság határán túllépő deformációval párosul. A művésznő a forma, a fény és a tér barokkos érzékelése révén alkotja meg mese-kompozícióit. A történet kulcsfontosságú helyzeteit közelről ábrázolja, gyakran bizarr, váratlan szögekből és változó perspektívákból, melyek által az olvasót a cselekmény részesévé teszi, egyfajta nyugtalanságot kelt benne, egyúttal azonban fokozza az élmény intenzitását. Az alakok, az állatok, a növények és a dolgok szándékosan

töltik ki és uralják a kép egész terét: olyan benyomást keltenek, mintha túl akarnának lépni rajta és átnőni a mi valós világunkba. Művészi megnyilatkozásának fontos alkotóeleme a megismételhetetlen, harmonikus, helyenként finom színesség, a felvállalt festői kézírással együtt. Ahogy az igazi minőséget képviselő könyveknél lenni szokott, Zuzana Bočkayová Bruncková illusztrációi a szöveg egyenrangú társaivá válnak: saját életüket élik, kimondják, amit a szerző csak jelzett. Az alkotó könnyedén, nagy adag érzelemmel és intuícióval tárja fel, majd vizualizálja a könyvek és a történetek légkörét. Sajátságos képzőművészeti kifejezésmódját nagyon szabadon, erőltetettség nélkül módosítja, s a változó témákhoz, időszakokhoz és szerzőkhöz igazítja. Miközben illusztrációi kétségbevonhatatlan művészi igényességről tanúskodnak, a gyermeki felfogóképesség lehetőségeit is figyelembe veszi. Munkásságával viszonylag rövid idő alatt is a kortárs gyermekirodalom képzőművészeti nyelvének egyik formálójává, alakítójává vált. Azokhoz zárkózott fel, akik a szlovák könyvillusztráció legjobb hagyományainak a folytatói.

 

 

 

 

  

 

Életrajzi vázlat

Zuzana Bočkayová Bruncková 1980-ban született Turócszentmártonban (Martin, 1951-ig Turčiansky Svätý Martin). Az 1999 – 2005 közötti években a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave), Dušan Kállay professzor műtermében folytatta tanulmányait könyvgrafika és illusztráció szakon. Ugyanebben az időben a Közgazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Karának a hallgatója volt, a kereskedelemre és marketingre szakosodott. 2004-ben szakmai gyakorlaton vett részt a prágai Képzőművészeti Akadémián (Akademie vývarných umění), Jiří Lindovský docens műtermében. Tanulmányai befejezése óta Pozsonyban él és alkot, könyvek illusztrálásával foglalkozik, munkájával több díjat is elnyert. Az Illusztrátorok Társulásának (Asociácia ilustrátorov – ASIL) a tagja.

 G. Kovács László fordítása

További képek