Nő létére

Art Limes | 2023-09-24

Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kun Fruzsina képzőművészeti kiállítása Sepsiszentgyörgyön.

A női alkotók művészetén keresztül három ország és három régió párbeszéde valósul meg, hiszen a magyarországi és felvidéki alkotó művei egy erdélyi galériában találják meg a közös árnyalatokat és metszéspontokat, Székelyföld pezsgő képzőművészeti élete keretében. Az alkotók három párhuzamos - mind technikájában, tematikájában, és művészi ars poetikájában – de rokon vonásokat mutató közös gyűjteménnyel mutatkoznak be. Már a tárlat címe is dialógus indító, sugallja a jelképes összekacsintást és közös sarokpontok felfedezésének igényét a Kárpát –medence bármely pontján.

A rendezvényt bekapcsolódik egy tágabb művészeti körforgásba is, a városban éppen akkor zajló Eva FilmMakers Fest harmadik kiadásának programjába, mely Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló fesztiválja, amelyet 2021 őszén azzal a szándékkal hívtak életre, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben -, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek. Az idei kiadást a múlt és a jelen ötvözése jellemzi, új filmeket vetítenek a korszakalkotó produkciók mellett.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az MMA támogatásával hozta létre a „Nő létére” című Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kun Fruzsina alkotásait magába foglaló képzőművészeti kiállítás.

Megnyitó:  2023. szeptember 26-án, 17 órai kezdettel

Helyszín:   Árkosi Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről köszöntőt mond: dr. Both Hajnal konzul.

A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője

Beszédet mond: Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy polgármestere

A különleges képzőművészeti anyag három hétig, 2023. október 17-ig tekinthető meg.