A varázsló kertje

Art Limes | 2024-02-13

Szurcsik József festőművész kiállítása a Műcsarnokban.

„Szurcsik József képzőművész a klasszikus grafikai és festői technikákat és formákat felhasználva saját képi világot alakított ki műveiben. Fő témája az ember. A kezdetektől foglalkoztatják társadalmi és pszichológiai kérdések, az egyén és belső világa, gyötrelmei, az egyén viszonya a hatalomhoz, a társadalomhoz, környezetéhez, a múltjához.

A művész érzékeny szenzorai befogják a külvilágból érkező, nyugtalanító hatásokat és sajátos transzformációkon keresztül a realisztikus elemeket belső, fantázia szülte vizuális jelekkel ötvözve szürreális víziókként jeleníti meg.

Személytelen, szimbolikus alakjai művein különös formában öltenek testet. Emberi motívumait egyéni módon olvasztja össze a környezet elemeivel. Műveire oly jellemző agglutinációi, szürreális képzettársításai az egyén belső világának és a külvilágnak sokszor lehetetlen kapcsolódásait, az élethelyzetek abszurditását tárják elénk. Változatos képi világa többrétűen értelmezhető, jelentésekkel teli rendszert alkot, könnyen dekódolható, direkt üzenetekkel és rejtőzködő, mögöttes tartalmakkal. Festményein, szobrain, melyeken az archaizálás eszközével is él, az agglutinációkkal, összenövésekkel változatos formákat ad lelki és tudati sokféleségeinknek.

Művein meghatározó az ember és táj kapcsolata. A táj tágasságával és organikus, naturális jellegével ellenpontot képez az ember által emelt geometrikus struktúrákkal, a bezártsággal és az egyén önmagát is torzító konstrukcióival szemben."   Sz. Molnár Erika művészettörténész

 

A kiállítás megnyitója:  2024. február 29, 18:00 óra

Helyszín: Műcsarnok- 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

 

Szurcsik József (Budapest, 1959. március 3.–) Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes Művész, magyar képzőművész, grafikus és festőművész, performer, a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a Grafika tanszék docense, korábbi tanszékvezetője.