Meghalt Jean-Luc Godard

2022. szeptember 13-án elhunyt Jean-Luc Godard filmrendező, a francia új hullám legendája, az egyetemes filmművészet ikonikus alakja, aki a hatvanas években tabutémák feldolgozásával és újszerű technikák alkalmazásával forgatta fel a filmművészetet. A hírt a francia Liberation közölte.

Benne a történetben

A hullámok lágy tánca Intaháza 70. születésnapján.

97 éves korában meghalt Peter Brook

"Akik rögtönözve dolgoznak, azoknak alkalmuk van arra, hogy ijesztően világosan lássák, milyen gyorsan érhetők el az úgynevezett szabadság határai."

A VADON ELFOGLALÁSA

Edelmayer Zsolt fotókiállítása a Bánhidai Alkotó Házban.

EZ VAN

Szamódy Zsolt Olaf retrospektív kiállítása.

Szolidaritási felhívás

Szolidaritásra hívja fel a művésztársadalmat Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója.

Gera Mihály, az egyszemélyes intézmény

Gera Mihály nélkül nincsen magyar fotótörténet. Semmi túlzás sincs abban, ha a 20. századi magyar fotográfia meghatározó intézményének tartjuk Mihályt. Azért használom az intézmény kifejezést, mert évtizedeken át íróként, szakíróként, szerkesztőként, pedagógusként, közösségszervezőként, kiadói emberként, kollégaként, jó ismerősként, barátként is szerteágazó munkásságát egyetlen dolog határozta meg, akárhol is működött éppen. Az, amivel önmagát is definiálta. Tudják, mire gondolok? Majd elárulom.

Beke László (1944-2022)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem díszdoktora, egykori egyetemi tanára, Pro Universitate-díjas, Széchenyi-díjas, Munkácsy-díjas Dr. habil Beke László CSc művészettörténész életének 78. évében elhunyt.

„Jázminillatú, csokoládéízű arabica kávé”

Kakuk Tamás Szerencsés vesztes című esszéregényéről, mely a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg.

A nemzet egysége nem határ kérdése

„Mind magyarok vagyunk!" – Egység a sokféleségben címmel egész napos konferenciáját tartott a határon túli magyar művészetről az MMA Művészetelméleti Tagozata. A tagozat szándéka, hogy a jövőben rendszeres fórumot biztosítson a határon túli magyar (elsősorban XX. századi, illetve kortárs) művészeti értékek, kezdeményezések bemutatásának. Már az első tanácskozás megvalósította ezt, hiszen az előadások egyértelműen bemutatták, a magyarság a művészetben nem országhatár kérdése.