Piroska és a farkas

Art Limes | 2024-02-12

Ím, itt láthatják ama órjásra növekedett legendát, amelyben elbeszélődik, miként támadt védtelen süldőlányra egy felpüffedt önérzetű vadállat, akit (s a hozzá hasonlókat) mindeg is elő kell állítani megtorlásra, hogy történetükből okulva gyermekeink megértsék, hogy a farkas nem játék, ha hízeleg, akkor se. S hogy az intés kellő mértékben fülekbe másszék, zenei kísérettel követjük Piroska veszedelmes útját egész a boldog végkifejletig - a veszprémi Kabóca Bábszínház új bemutatója.

Piroska és a farkas történetét alighanem mindenki ismeri, ám a Kabóca Bábszínház legújabb előadása mégis különleges produkció. Műfaját tekintve „operilla” – a kifejezés Bartal Kiss Rita rendező nyelvi leleménye, operácskát vagy kis operát jelent. Az előadás egyik fontos célkitűzése, hogy közelebb hozza a zenés műfajt a gyerekközönséghez. Az előadás librettójának szerzője Szabó Attila, zeneszerzője Rab Viki, látványtervezője az illusztrátorként ismert Rofusz Kinga.

Bartal Kiss Rita sokoldalú bábszínházi alkotó, a Kabóca Bábszínház nézői már több ízben találkozhattak a munkáival. Ő jegyzi tervezőként a Gréta, a Malac és Liba, illetve A kismalac meg a farkasok című előadásokat, rendezőként a kamaszoknak szóló Rómeó és Júliát, az Otthon című babaszínházi előadásban pedig tervezőként és rendezőként egyaránt közreműködött. 

Író: Szabó Attila
Tervező: Rofusz Kinga
Zeneszerző: Rab Viki
Rendező: Bartal Kiss Rita
Játsszák: Benkő Zsuzsanna, Markó-Valentyik Anna mv., Mészáros Ágoston Jakab
 
A következő előadás időpontja: 2024. május 26., 10 óra
Helyszín: Kabóca Bábszínház, Deák Ferenc utca 13., Veszprém, Hungary, 8200