A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon 2020 és a Szolnoki Művésztelep ünnepélyes átadása

Art Limes | 2020-10-10

A Szolnoki Művésztelep 1902-es alapításával hazánk legrégebbi művésztelepe, egyben Szolnok büszkesége, amely immár a város és a kormány közös akaratának megfelelően nemcsak magyar, de nyugat-európai szemmel is egyedülálló lehetőségeket kínál a képzőművészek számára.

A két éve kezdődött felújítás és fejlesztés első szakasza lezárult, a kolónia lakói visszaköltöztek, a 2002-ben megkezdett kulturális nyitás a Szolnoki Művésztelep szlogenje - Megújuló hagyomány - jegyében viszont tovább folytatódik, még inkább bekapcsolva Szolnok városát az ország és a nemzetközi művészeti élet vérkeringésébe.

A 2020. október 17-én 11 órakor kezdődő egész napos programsorozat, a Képzőművészet Ünnepe a Szolnoki Művésztelepen indul, ahol a megnyitó ünnepséghez a koncertet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, a hangulati hátteret a Művésztelep ősparkja adja. Beszédet mond Fekete Péter kulturális államtitkár, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester.

A program részeként 12 órától Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitójára is sor kerül, ezt követően 13 órától felavatásra kerül Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész domborműve, amellyel a nemrégiben elhunyt Nyolczas Nándor, kiváló barát, műpártoló, mecénás előtt tiszteleg a művésztelep mai alkotóköre. Ezután lehetőség lesz a Művésztelep közösségi tereinek, az új szobrász és grafikai műhely, valamint a húsz fő elszállásolására alkalmas tetőtéri szobák megtekintésére. Különleges alkalom az épülő Várkapu Látogatóközpontba szervezett körséta is, amelyet a Művésztelepet tervező építészek - Álmosdi Árpád és Csendes Mónika -, valamint a szolnoki vár feltárásnak régésze Dr. Kertész Róbert vezet.

Kiváló lehetőség ez arra, hogy személyesen is elbeszélgessünk az alkotókkal és egy forró ital mellett az októberi napfényben bejárjuk a Művésztelep belső és külső tereit, betekintsünk a kulisszák mögé és eljátszadozzunk a gondolattal, hogy egyszer mi is részesei lehetnénk az alkotás fennkölt folyamatának. Az egész napos program ideje alatt a grafikai műhelyben a Szolnoki Művésztelep kamarakiállítása tekinthető meg. A megnyitó ünnepség közkedvelt eseménye a 14 órakor kezdődő Festebéd, amely a két világháború közötti időszakban országosan is méltán elhíresült művésztelepi garden-partyk hagyományát, na meg a legújabb korszak ARTjáró Összművészei Fesztiváljait idézi meg.

A Szolnoki Művésztelepen induló programsorozat 16 órától a Damjanich János Múzeumban folytatódik a VII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállításával, melyet 17 órától a két helyszínen szervezett: TRANSZ - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása követ az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az egész napos program záró akkordja és egyben csúcspontja e nagykiállítás másik helyszínén, a Szolnoki Galériában zajló díjátadó gála 18 órától. Itt kell megemlíteni a nagykiállítás társrendezvényét, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált is, amelynek díjátadója közvetlenül a képzőművészeti esemény után következik. A két rendezvény ezen a ponton fizikailag is csatlakozik egymáshoz, és hol máshol történhetne az ezt követő társasági esemény, együttlét, mint a Szolnoki Galéria és a Tisza Mozi által közrefogott varázslatos helyszínen, a Múzsák terén.

A 2020-as kiállítás tehát a TRANSZ címet viseli. A választott cím olyan többféle aspektusból megközelíthető témát jelöl, amely széles körű értelmezhetősége révén elsősorban inspiratív gondolati kiindulópontot kíván adni. A tematika - a korábbiakhoz hasonlóan - igyekszik olyan asszociációs alapot nyújtani, ami kortól és helytől függetlenül érvénnyel bír, teret ad a hagyománytisztelő és újító szándékú művek számára egyaránt. Egyéni alkotói szempontok szerint megközelíthető filozófiai-esztétikai, társadalmi, természettudományi, szakrális-vallási, pszichológiai, kompozíciós, technikai stb. - szempontból. A kiállítás volumenére és jelentőségére való tekintettel fontos, hogy az adott téma átfogó jellege révén lehetőséget adjon közelmúltban készült alkotások bemutatására, egyszersmind ösztönzést adjon új művek, aktuális reflexiók megvalósítására.

A kiállításra idén is a Szolnoki Képzőművészeti Társaság teljes tagsága, több mint 180 fő kapott felkérést, 150-180 munkát várnak, tárlatot digitális katalógus, kisfilm archiválja majd, mint a korábbi években is, amelyek a Szolnoki Művésztelep honlapján érhetők el. A kiállítók az egész országból, sőt határon túlról is érkeznek, jól reprezentálva a mai magyar képzőművészeti élet keresztmetszetét. Ennél azonban messzebbre is terjed a látóhatár, ezek a művészek mind ismerik, elismerik Szolnokot, mint jelentős és inspiráló gyűjtőpontot. Baráti, szakmai szálakkal kötődnek a sajátosan vonzó levegőjű kolóniához, kialakítva ezzel azt a szellemi közeget, amely 2002 óta épül és erősödik a megyeszékhelyen. De hogyan is ír erről Verebes György, Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője: „Annak ellenére, hogy szemléletbeli, ideológiai vagy más szempontok nem játszanak szerepet egy közös művészi arculat kialakításában, a hely szelleme mintha átlengené a közeget, észrevétlenül terelve a gondolatot és az alkotóerőt azok felé a kérdések felé, amelyek az ember lényegét érintik, divatoktól és trendektől függetlenül. A társadalmi aktualitások mindig is foglalkoztatták a művészeket, de ami ennek érvényt szerez és hitelessé teszi, az az érzékenység, amely mindenkor a művészi szemlélet lényegét képezte, és képezi ma is: a tapasztalt világ szimbólumként való megélése, a jelenségek mozgatóinak meglátása, a természeti analógiák felfedezése, mindezeken keresztül pedig önmagunk feltárása. Rátalálni a világra magunkban.”

PROGRAM

10,30-11,00 Vendégek érkezése

11,00 A Szolnoki Művésztelep ünnepélyes átadása
Zenei nyitány: Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Műsor: Muszorgszkij-Egy kiállítás képei

Vezényel: Giuseppe Montesano

Köszöntőt mond:
Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke és
Verebes György a Szolnoki Művésztelep vezetője
Beszédet mond:
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő
Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere

12,00 Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitója A kiállítás helye:
Megnyitja: Verebes György Munkácsy-díjas festőművész
Szolnoki Művésztelep - Kert Galéria (Gutenberg tér 12/12.)
Megtekinthető: 2020. december 6-ig

12,30 A Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertje a kertben felállított sátorban
Műsor: Stravinski- A tűzmadár - szvit

13,00 Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész Nyolczas Nándor emlékére készült domborművének leleplezése a Szolnoki Művésztelep új szobrászműhelyének homlokzatán

13,15 A művésztelep közösségi tereinek bejárása és a Várkapu Látogatóközpont vezetett megtekintése és az új grafikai műhelyben a Szolnoki Művésztelep kiállítása tekinthető meg.
Közreműködnek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar tagjai.

Műsor: Eckhard Kopetzki-In a Jolly Mood

Előadják: Szalisznyó Emília (fuvola) és Tamás Szabolcs (vibrafon)

Várkapu Látogatóközpontban Álmosdi Árpád, Csendes Mónika és Dr. Kertész Róbert vezeti körbe a kis létszámú csoportokat. A vezetés 13-16 óra között fél óránként indul. Részvételi szándéka esetén minden egész és fél órakor várják Önt a csoportvezetők a várkapu előtt.

Tipp: Ha nem fért be a csoportba, várakozása alatt látogassa meg művésztelep kiállítását!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy maszk viselése kötelező!

14,00 Festebéd a Művésztelep kertjében
Menü: Gulyásleves

16,00 VII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítása
Helye: Damjanich János Múzeum (Kossuth tér 4.)
Megtekinthető: 2020. december 15-ig

16,30 Transz - a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2020 megtekintése
Helye: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Hild tér 1.)
Megtekinthető: 2020. december 12-ig

18,00 Transz - a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2020 megnyitó és díjátadó gála
Helye: Szolnoki Galéria (Templom út 2.)
Közreműködik: Szolnoki Szimfonikus Zenekar vonós együttese
Műsor:
Vivaldi - Négy évszak – Tavasz

Vivaldi –Négy évszak – Nyár

Előadják: Sasazuka Midori (hegedű) és Patkós Balázs (hegedű)

Megtekinthető: 2020. december 15-ig

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Az esemény helyszínein maszk viselése és az egészségügyi távolság betartása kötelező, a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított.

További képek