Emlékkönyv Kovács Lajos tiszteletére

Bombitz Attila | 2019-11-13

Kovács Lajos író, költő, kritikus, szerkesztő, tanár és helytörténész dorogi művészetbarát mecenatúrája és iskolateremtő, pedagógiai munkássága felbecsülhetetlen értékű. A megjelent kötetben neki állít emléket a város és Dorog Város Barátainak Egyesülete.

Kovács Lajos író, költő, kritikus, szerkesztő, tanár és helytörténész 1949. november 3-án született Piliscsabán, 2017. október 9-én hunyt el Dorogon.
Irodalmi munkásságát az 1970-es években versekkel és elbeszélésekkel kezdte. Verseit a Komárom-Esztergom Megyei Dolgozók Lapjában publikálta, majd bemutatták és közölték országos folyóiratok, többek között az Életünk, a Jelenkor, a Napjaink, az Új Forrás. Elbeszélései az Életünkben, a Mozgó Világban, az Új Forrásban jelentek meg. A kilencvenes évek elején a regény műfajához fordult, családja felvidéki származásának és a maga eszmélkedésének történetét tervezte megírni. A tatabányai Új Forrás szerzőjeként, majd szerkesztőjeként évtizedeken át közölte a lapban esszéit, műbírálatait, riportjait a magyar irodalom őt érdeklő megjelenéseiről, szűkebb és tágabb életvilága, Dorog és vidéke kulturális és társadalmi történéseiről. Publikált az Art Limesben, a Forrásban, a Honismeretben, az Irodalmi Szemlében, a Művészeti Műhelyben és az Új Könyvpiacban.
Országos hírnevet gyermekirodalmárként szerzett. Ifjúsági és meseregényei a Móra Kiadó és az Új Forrás Könyvek gondozásában jelentek meg (Nyolcadikba járni április tréfa, 1981; Megmarad a meseház, 1984; Ez mind az én kutyabajom, 1987; Anyák napján szeretettel apának, 1990; Ráadásnap a Szupersztárok cirkuszában, 1994; Fülbemászó mesék, 1998). Szerkesztője és állandó szerzője volt a Szegeden megjelenő Kincskereső gyermekirodalmi folyóiratnak. Évtizedeken át résztvevőként szervezte az országos szegedi és kecskeméti, a megyei esztergomi és a dorogi-pilismaróti Kincskereső-táborokat.
Dorog városi művészetbarát mecenatúrája és iskolateremtő, pedagógiai munkássága felbecsülhetetlen értékű. Helytörténeti sorozatában, a Dorogi Füzetekben társszerzőivel feldolgozta Dorog és közvetlen környéke kultúrtörténetét. (Legfontosabb publikációi: Tanulmányok a XX. század dorogi művelődéstörténetéből ˗ Dankó Józseffel, 1996; A miniszter író. Dorog szülötte: Drasche-Lázár Alfréd, 1999; Dorogi lexikon ˗ Solymár Judittal, 2000; 2008; Belépő. Dorogi irodalmi almanach, 2009; Jubiláló bányász muzsikusok és zenekarok Dorogon 1889-2014 ˗ Molnár Villővel, 2014; A Zrínyi Ilona Általános Iskola és jogelődjének 300 éve, 2016.)
Barátai, kollégái, író- és szerkesztőtársai, tanítványai írásaikkal, képeikkel Emlékkönyvben tisztelegnek Kovács Lajos előtt, aki idén lenne hetven éves. Az Emlékkönyv a sokrétű és évtizedes baráti és szakmai kapcsolatok megidézésén túl tartalmazza saját kezével írott szakmai életútját és publikációs jegyzékét. Valamint itt olvasható az irodalmi hagyatékból teljes terjedelmében először a Nevető félreértelmező szótár ˗ ajándékként tőle, mindannyiunk örömére.