FÉSZEK- Vámos János festőművész kiállítása

Art Limes | 2019-09-23

A Lois Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész bánhidai házának nyári-konyhájában – a Betegszamár Galériában – 1975-ben nyílt meg az első kiállítás. Lois 2005-től Actonban él (USA), a Contemporary Arts International művészeti központot vezeti. A korábban aktív alkotótérként működő tatabányai ház programszervezői munkáival Bukowski Zoltánt bízta meg. A Bánhidai Alkotó Ház elnevezéssel új életre kelt alkotótér galériájának nyitánya Vámos János festőművész és dizájner kiállítása.

Vámos János ez évben szerezett mesterdiplomát a Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn intézetében, Baláž Martin műtermében. Szakdolgozatában az emóció és moralitás  kérdéseivel foglalkozott. Mindezek esszenciája befolyásolja alkotói folyamatait, személyiségfejlődésére nagy hatással van. Munkáiban tereket és objektumokat dolgoz fel. 

A kiállítás helyszíne: BAH- Betegszamár Galéria - Tatabánya, Kossuth L. utca 39.

Időpont: 2019. szeptember 27. péntek, 17 óra

Megnyitja: Kakuk Tamás költő

„Honnan jövök, hová tartok? Ezek a kérdések már egy ideje foglalkoztatnak. Az előző projekt (Zsúr) lezárása után ahol a kamaszkor és felnőttkor közti évek egzisztenciális kérdéseivel, frusztrációival és krízishelyzeteivel foglalkoztam, úgy döntöttem más szemszöget választok. A festészetem szempontjából néhány kevésbé aktív hónap következett amiket a diplomamunkám elméleti részének írásával, olvasással és gondolkodással töltöttem. Hova tovább a gondolataim az egyén identitása felé terelődtek. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az ember tisztában legyen a gyökereivel, hogy honnan jön ahhoz, hogy megtudja válaszolni a kérdés másik felét. Sajnos azt észlelem, hogy az emberek nagyrésze nem definiálta ezt magának kellően mélyrehatóan és kellő őszinteséggel. Az ebből fakadó bizonytalanság felszínes vagy akár torz képalkotáshoz vezethet, nem csak a külső világot illetően, de az önképet is. Ez a jelenség nem csak az egyénre mint autonómra veszélyes, hanem társadalmi szinten is, mivel az ilyen ember sokkal könnyebben manipulálható. Az ember aki a kiegyensúlyozottságra és a belső jólétre törekszik, annak be kell vallania magának (is) a múlt kellemetlen aspektusait is. Ezen kellemetlenségek felfedését követően sok esetben rájön, hogy környezete elfogadja ezeket, s nincs miért szégyenkezzen, ez a fajta ráébredés oldja a gátlásait és jobban érzi magát a bőrében." ( V.J.)  

 

 

További képek