Képzőművészek a Vajdaságban - fókuszban az ifjú képzőművészek

Szögi Csaba | 2019-07-26

Úgy hiszem, felesleges hangsúlyoznom, a vajdasági magyar képzőművészet micsoda pazar tradícióval rendelkezik. Az 1990-es évekig valósággal burjánzott itt a művészeti élet, csodálatosabbnál csodálatosabb alkotások születtek úgy az alkotók magánműhelyében, mint az alkotótáborokban.

A balkáni háborúk idején, amikor a „nagy öregek” és a középgeneráció tagjai is többnyire külföldre távoztak, mintha egy kisebb törés következett volna be. Szerencsére csak egy rövid időre… Hogy mára létezik-e utánpótlás? Költői kérdés, hiszen éppen ezekben az években nőtt fel, született egy generáció, melynek tagjai még most is igen fiataloknak számítanak a szakmában, mégis meggyőző erővel hatnak: invenciózusak, sokoldalúak, lelkesek, termékenyek – és elsősorban rendkívül tehetségesek. Egy időben folytatják az itteni mesterek hagyományát, és alkalmazzák a legmodernebb technikákat. Lelkesítően hatnak a befogadóra is, akinek még csak nem is feltétlenül szükséges betennie a lábát a gyakori tárlatok valamelyikére, hiszen ezek a fiatalok ugyanúgy megcsillogtatják tudásukat a folyóiratok, könyvek és egyéb kiadványok illusztrátoraiként, emellett többen saját albumokat is megjelentetnek.

A tatabányai székhelyű Art Limes művészeti folyóirat éppen ezzel a most felemelkedő, de máris sokat bizonyított generációval foglalkozik a Kép-tár VIII. – Képzőművészek a Vajdaságban című számában. Az Art Limes arculatát a bábművészet, a gyermekkönyv-illusztráció, valamint a képző- és iparművészet határozza meg, és fontos róla elmondani, hogy határon túli magyar alkotók és műhelyek számára is gyakran biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Az említett lapszám a vajdasági fiatal és középkorú magyar művészgeneráció alkotóit kívánja bemutatni, és az alkotókat és munkáikat ismertető írások elkészítésére a lapszám összeállítói olyan helybéli írókat, költőket, újságírókat kértek fel, akik figyelemmel kísérték azoknak eddigi munkásságát. A szerkesztők alapkoncepciója az volt, hogy legnagyobbrészt szépírók próbálják szavakba önteni a képzőművészeti alkotások esszenciáját, valamint hogy főképp fiatal művészeket szerepeltessenek.

A kiadványról – most, hogy az első betűtől az utolsóig elolvastam – kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni! Már a külcsín is sokat elmond a belbecsről: a kiváló minőségű papírra nyomott, 180 oldalas kötetet számos illusztráció – a bemutatott alkotók munkáiból összeállított válogatás – teszi „szellőssé” és szemet gyönyörködtetővé. Öröm csak lapozgatni is. Az pedig, hogy a benne szereplő portrékat, esszéket, interjúkat nem szakírókra bízták, úgy vélem, kiváló ötlet volt – hiszen a szám nem elsősorban a szakmának szól, sokkal inkább a fiatal művészeink népszerűsítésére, határon túli megismertetésére hivatott. Röviden: a „nagyközönség” számára íródott. A koncepciónak köszönhetően pedig a szövegek csak nagyon ritkán „szárazak”, olvasásukkor egy időben szórakozunk, tájékozódunk és gyönyörködünk. Két esetben még ihletett szépirodalmi alkotással is találkozunk, de a többi írás sem mellőzi a költői, lírai töltetet. Pazar!

A szerkesztők arra nem vállalkozhattak, hogy egyetlen számban az összes tehetséges vajdasági magyar képzőművészt bemutassák – akiket viszont igen, azok esetében a teljességre törekedtek; sikerrel, teszem hozzá. A bemutató írások és képek mellett a kiadványban szerepelnek még rövid szakmai életrajzok, elérhetőségek, emellett pedig több cikk foglalkozik a Magyar Szó, a zEtna és a Forum köteteinek képzőművészeti vonatkozásaival is, egy pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tevékenységét hivatott ismertetni. (A VMMI nem mellesleg támogatta is a lapszámot.) Amikor Zentán bemutatták a kiadványt, Virág Jenő főszerkesztő úgy fogalmazott, le kellene rombolni a határokat a művészetben, s talán ehhez ők is némiképp hozzájárultak, hiszen az Art Limes e számának köszönhetően a benne szereplő alkotókat máshol is megismerhetik a Kárpát-medencében. Úgy vélem, ez már csakis a terjesztésen múlik, mert a tartalmat tekintve nem kétséges, hogy felkelti a kíváncsiságot fiatal művészeink iránt.

Ami pedig azokat illeti, akik ezúttal kimaradtak? Mert – hála érte! – vannak jó néhányan. Már részben befutottak, még csak szárnyaikat bontogatók, de például a Bolyai TGK képzőművészeti szakáról is rendre kikerülnek ígéretes művészpalánták. Nos, bízzunk benne, hogy e remek periodika róluk sem fog majd megfeledkezni, és ennek a nagyszerű kezdeményezésnek lesz még folytatása!

A folyóirat számai interneten is megrendelhetők!   Honlap: www.artlimes.huwww.limesfolyoirat.hu

A lapszám szerzői: Benedek Miklós, Beszédes István, Dancsó Andrea, Danyi Zoltán, Fehér Dorottya, Fekete J. József, Gyurkovics Virág, Jódal Kálmán, Máriás Endre, Lábadi Lénárd, Lovas Ildikó, Orcsik Roland, Péter László, Sinkovits Péter, Sirbik Attila, Szerda Zsófia, Szombathy Bálint, Tolnai Ottó, Utasi Anikó, Verebes György, Virág Gábor.

Képzőművészek: Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Argyelán Zita, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Kincses Endre, Kiss Endre, Klájó Adrián, Kozma Laura, Lak Róbert, Lázár Tibor, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Ricz Géza, Sagmaister Peity Laura, Soltis Miklós, Tarkó János, Tóth Alisa, Újházi Adrienn, Utcai Dávid, Varga Valentin, Vass Szabolcs.

 

Főkép: Acsaji Györgyi

Szövegközi képek:  Utcai Dávid, Varga Valentin, Lak Róbert, Pesti Emma

Galéria: Paszterkó Richárd, Blaskó Árpás, Ágoston Lóránt

Forrás: Magyar Szó

További képek