N, mint Nosferatu - Bemutató a Trafóban

| 2015-05-11

A német expresszionista filmek vérfagyasztó világát árasztó produkciót mutatnak be N, mint Nosferatu címmel a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Budapest, 2015. május 11., hétfő (MTI) 
A Kálmán Eszter rendezte előadás pénteken és szombaton este látható, Bercsényi Péter címszereplésével.

Kálmán Eszter új rendezésében Nosferatu, a magányos vámpír bolyongását követhetjük végig egy makettvárosban - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, Kálmán Eszter külföldi tanulmányai során "végigkóstolhatta" a legkülönbözőbb színházi tevékenységeket a világítástól a díszletépítésen át a rendezésig. Hazatérése óta elsősorban látvány és történet viszonyát kutatja, ahogy ezúttal is. Új produkcióját extrém látvány, sűrű atmoszféra jellemzi, a német expresszionista filmek szögletes és vérfagyasztó világát árasztja magából.
Az előadást Murnau klasszikus Nosferatuja inspirálta. A német expresszionista alkotás teremtette meg azt az archetípust, amelyhez a filmtörténet számos későbbi alkotója is visszanyúlt.
Az N, mint Nosferatu alkotóit a Bram Stoker, Friedrich Wilhelm Murnau és Werner Herzog által megfogalmazott klasszikus figura ihlette, az egyszerre hideglelősen taszító és delejesen vonzó embervadász, akinek örökös magány a sorsa. A nyüzsgő városba érkező idegen éjjelente elindul a házak között, hogy megismerje a lakók titkait és vágyait, egészen addig, amíg maga is ennek a kiismerhetetlen labirintusnak a fogja nem lesz - olvasható az előadás ismertetőjében.
A produkció Nosferatu magányáról, beteljesülhetetlen szerelméről szól. A díszlet- és jelmeztervező Kálmán Eszter papírdobozokból készített makettvárost, amelyet fénnyel fest meg lakótelepi hangulatot idézve.
Az előadásban egyetlen színész játszik: Nosferatut Bercsényi Péter alakítja. A színész partnerei a Kálmán Eszter által készített, folyton átalakuló óriásbábok. A görög drámákból ismert kart itt fekete-fehér óriásbábok "alakítják", az ő - angol romantikus költők versein alapuló - énekük gombolyítja a történet fonalát, prózai szöveg nem hangzik el a darabban.
Az előadás dramaturgja Szabó-Székely Ármin, a jelmezt Juhász Dóra, a díszletet Kálmán Eszter tervezte, a videó Juhász András munkája. Az előadás zenéjét Kákonyi Árpád és Friedenthal Zoltán készítette.
Kálmán Eszter Bristolban tanult performance-rendezést és látványtervezést, Magyarországon elsősorban látványtervezőként dolgozik – többek között a Katona József Színházban és az Örkény Színházban. Szinte minden évben bemutat a Trafóban egy saját, látványalapú előadást: a Hamupipőke és a Justine után most az N, mint Nosferatu című produkciót láthatja a közönség.
Bercsényi Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenés bábos mesterséget tanít, játszik anyaszínházában, a Budapest Bábszínházban, dolgozik a HOPPart Társulattal, és szerepel a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában, valamint az Örkény Színház Stuart Mária című produkciójában is.
gpz bsa

MTI 2015. május 11., hétfő 17:22
 
Fotó: Trafó