GRÉTA

Art Limes | 2021-03-15

A Kabóca Bábszínház a pandémia ellenére is ellátja szakmai feladatait a járványügyi előírások szigorú betartása mellett. A héten tartották Gréta című készülő előadásuk olvasópróbáját.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt történetben egy fiatal bálna és egy kisfiú barátságát mesélik el az alkotók: Markó-Valentyik Anna Junior Príma-díjas rendező, Bartal Kiss Rita Blattner Géza-díjas tervező és Markó Róbert dramaturg. Az egyszerűen stilizált díszletben a színes tengeri élővilág kel majd életre a színészek és a szereplőket formáló óriásbábok segítségével. Cseri Hanna zeneszerző akusztikus világa támogatja a vizuális történetmesélést. A bemutatót április közepén tartják, a jelenlegi tervek szerint zárt ajtók mögött.

A mostani próbák azt a szakmai munkát erősítik, melyet a színház a nemzetközi Erasmus plusz, Global Roots pályázatával készít elő. A kétéves megvalósítási idő alatt veszprémi iskolák és helyi pedagógusok bevonásával fejlesztik művészeti programjukat, amelyben színházi aktivitások segítségével hívják fel a gyerekek figyelmét a fenntartható életmód fontosságára.

A Kabóca Bábszínház idén március 21-én, a Bábszínházi Világnapon sajnos nem tud városszerte rendhagyó programokkal jelentkezni, hogy a bábjátékot mint műfajt népszerűsítsék, de a színház online felületeit érdemes lesz figyelemmel kísérni: a Vitrinben a Bábszínház népszerű marionett-figuráival találkozhat majd, aki kíváncsi, és aki a bábosokkal közösen szeretné megünnepelni ezt a jeles napot.