Ablak a világra

Art Limes | 2024-06-20

Végh András festőművész Ablak a világra című kiállításának kísérőeseményeként, 2024. június 26-án, szerdán 18 órától tárlatvezetés és beszélgetés a Faur Zsófi Galériában, Végh András és Takács Lajos közreműködésével.

“Festői gondolkodásomban, úgy vélem, meghatározó a nyitott, többértelmű megközelítés, a szenzibilitás, a lelemény. Ha egy kép festése előtt nem jön létre erős érzelmi viszony, hanem csak a puszta szándék, a száraz gondolatiság adott, miközben valami egyéb furfang motoszkál, akkor az a kép csinált kép lenne, vagy meg sem születne. A kép ablaka akkor nyílik ki, ha érzelmi és szellemi kisugárzása kellő energiával telített. Másrészt azt természetesnek találom, hogy festői beszédem kialakulásánál úgy a magyar, mint a nyugati művészet, nem közvetlen mintáival, sok áttétellel, de hatott rám. Közel állt hozzám a mediterrán lelkület, az expresszív hátterű, derűs életszemlélet. Érdekelt a dolgok, jelenségek körüljárása, szétszedése, megértése, új minőséggé való összeillesztése. E vonzalom nem stílusfüggő, hanem alkati kérdés, a szemlélet adottsága.”

Antall István: A láthatatlan világ festője (interjúrészlet) / In: Végh András, T’Art Alapítvány, Kugler Könyvek, 2008


Helyszín: Faur Zsófi Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

Időpont: 2024.06.26., szerda 18h

Végh András, Munkácsy Mihály-díjas festőművész 1940-ben született Tolnán, jelenleg Budapesten él és alkot. 1967-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Kmetty János és Bernáth Aurél voltak. Életútja során temérdek hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt egyénileg és csoportosan is, munkái számos közgyűjteményben kaptak helyet. Festményei az absztrakt és a valósághű, az elvont és a konkrét határán építkeznek, a figurális ábrázolástól a nonfigurációig. Munkáiból mindenekfelett játékosság és életöröm sugárzik.

A kiállítás megtekinthető július 12-ig, valamint augusztus 19-től augusztus 23-ig minden hétköznap 12-18h között a Faur Zsófi Galériában.