Valahol Franciaországban – 1944 nyara

Art Limes | 2015-06-08

A Capa in Color kiállítás mellett Robert Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatóak a „Valahol Franciaországban – 1944 nyara” (Somewhere in France – The Summer of '44) című tárlaton, amely Normandiát ábrázolja 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően.

Az akkor 27 éves Morris a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket. Capával ellentétben Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette ezeket a fotókat egy könyvvé.

A ma 98 éves Morris és az Annie Leibovitzhoz, Don McCullinhez vagy éppen Sebastião Salgadohoz hasonló világhírű fotósokat is képviselő Pledge együttműködésének köszönhetően azokat a képeket nézhetik meg a látogatók a Capa Központban, amelyek hetven éven át lapultak egy asztalfiókban.

A kiállítás kurátora: Robert Pledge, a Contact Press Images képügynökség igazgatója

A Capa Központ részéről a kiállítások társkurátora Petrányi Zsolt művészettörténész.


Megnyitó: június 9., 11:00 óra

A kiállítás – a hét minden napján 11 és 19 óra között, péntekenként pedig 11 és 21 óra között – szeptember 20-ig látható a Capa Központban.