Ladik Katalin multimediális estje

Art Limes | 2018-02-05

Az undorgrund művészeti MERSZ Klubban Ladik Katalin TÚLÉLNI A DOCUMENTA 14-ET című multimediális estje.

„Az 1970-es évek elejétől a női magazinok mellékletei, a szabásminták megihlettek, hogy képverseket, kollázsokat készítsek belőlük, melyeket kiállításokon mutattam be. A kiállítás megnyitókon gyakran zenei partitúraként használtam, és „leénekeltem” ezeket. A documenta 14 kurátorai ezekből a kollázsokból válogattak és mutattak be Kasselben a Neue Galerie-ben. Utólag, 2015-ben hangfelvételt készítettem a kollázsokhoz, melyek szintén elhangzottak ezen a kiállításon 2017-ben.

Nagyon vonzódom a modern kor technikai jelrendszeréhez a vonalkódokhoz, a QR kódokhoz, a chip-ekhez, valamint a nyomtatot áramkörökhöz. Kíváncsi vagyok, milyen üzenetet, tartalmat hordoznak ezek. A kódokat és a chip-ekbe zárt "titkokat" performanszaimban kvázi megfejtem és "eljátszom", vagy hangkölteményként „leéneklem”, mintha forgatókönyvek vagy zenei partitúrák lennének.
Az 1970-es évek elején egy sorozat nyomtatott áramkört fotóztam le színes diapozitív formában, és ezeket vetítéskor leénekeltem. A documenta 14 kurátorai ezekből nyomtatott áramkörök színes fotóiból és tárgyaiból válogattak az Athénben rendezett kiállításra, az EMST múzeumba, ahol a kiállított képek és tárgyak megzenésített változatát hangfelvételről szintén meg lehetett hallgatni.

Athénba másodszorra is meghívtak 2017-ben, hogy még a documenta 14 ideje alatt a MEGARON zenei központban egy performanszot adjak elő. Erre az alkalomra készítettem, ill. hímeztem egy 33 méteres vörös textilanyagot, melyet zenei partitúraként használtam és „élőben” leénekeltem, miközben a legfelső emeletről a magas csigalépcsőn leereszkedtem az alvilágba. A performansz címe Gyere velem a mitológiába volt.” (Kati)

Vetítés + szóló performansz.

Időpont: 2018. február 9. (péntek)
Bejövetel: 19h. Program: 20h

Helyszín: Mersz Klub, Budapest VIII., Csobánc u. 10.- szuterén utcai helyiség, vasajtóval