Múzeum+ Avantgárd

Art Limes | 2017-09-04

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A nyári szünet utáni első Múzeum+ témája az avantgárd.

A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette. Avantgárd volt minden, ami elsőre érthetetlen, zavarba ejtő, meghökkentő, s szemben áll a megszokott kifejezési formákkal. Az avantgárd nem más, mint a művészet forradalma. Avantgárd volt Bartók zenéje, a Nyolcak festészete, az aktivizmus elvont művészete. Ezt a világot járják körül meghívott tárlatvezetőink, a szobrokat életre keltő táncbemutatónk, a Bartók zenéjét új hangzásokkal megszólaltató jazz-quartett, kitekintés a kortárs a művészetre és egy izgalmas beszélgetés a művészet érthetőségéről. S mindehhez borok, teák, kézműves foglalkozások és persze teljes erővel: Avantgárd!

Időpont: 2017. szeptember 14., 18 órától

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria- Budavári Palota, Szent György tér 2., Budapest, 1014

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.15 KORANI ELENI műkereskedő, műgyűjtő, az Ernst Galéria alapítója
Helyszín: II. emelet, Modern Idők
19.30 ROCKENBAUER ZOLTÁN művészettörténész, kurátor
Helyszín: II. emelet, Modern Idők

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.15 A Look Behind the Bourgeois Scenery - New Aspects in 19th century Hungarian Art – Guided tour in English with Ágnes Mertus in the 19th century collection
Meeting point: Building ’C’, 1st Floor at the entrance of the exhibition
19.00 és 20.00 A képzelőerő forradalma – Cser Judit tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban
Találkozási pont: II. emelet, Remekművek a Szépművészeti Múzeumból
19.30 és 20.45 Ilyet én is tudok! – Gimesy Péter tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban
Találkozási pont: III. emelet, Lépésváltás

18.00-19.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Helyszín: I. emelet, Barokk-terem
„Ilyet én is tudok…” – avagy miért nehéz megérteni az absztrakt műveket?
Vajon miért van az, hogy az emberek nagy része, ha egy műalkotás nem „ábrázol” konkrétan valamit, vagyis ha ránézve nem látja, hogy „mi van rajta”, akkor hajlamos azt gondolni – sokszor mondani is –, hogy olyat ő is tudna festeni-rajzolni? Hogyan elehet az ilyen művek értékeinek felismerésére „megtanítani”, rávezetni a nézőt? Az „avantgárd” témáját a középpontba állító szeptemberi múzeum+ esten erről kérdezzük vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői:
László Zsófi művészettörténész, múzeumpedagógus, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Sinkó István képzőművész, művészeti író, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának múzeumpedagógia-tanára, korábban a Magyar Nemzeti Galériában működő GYIK Műhely vezetője és Kovács Jutka tanítónő, az Új-Budai Ádám Jenő Általános Iskola 1–2. osztályos tanára. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője

19.00-19.30 KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ ÉS TÁNCPERFORMANSZ
Élő Gyűjtemény / Living Collection - Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók NO.1.
Megnyitó alkalmából a Cipolla Collectiva (Nagy Csilla) erre az alkalomra komponált kortárs táncperformanszát mutatja be.
Helyszín: I. emelet, Csontváry pihenő
A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek. A kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatjuk majd be, havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.

A projekt első szoborpárja Borsos Miklós (1906–1990) Alvó lány (1971), illetve Majoros Áron Zsolt (1982) 2017-ben készült kortárs reflexiója. A kortárs művel először a Múzeum+ este közönsége találkozhat!

20.30 KONCERT: Bartók Electrified (Párniczky Quartet)
Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok
Bartókot többek között kísérletező alkata emelte a modern zene legnagyobbjai közé. Nyitottsága a népzene és a nyugati avantgárd irányzatok mellett a jazz és az improvizatív zene irányában is megvolt. Párniczky András Bartók Electrified címmel egy új repertoárt hozott létre Bartók olyan rövidebb műveinek feldolgozásával, mint a Mikrokozmosz, a Kontrasztok vagy a 10 könnyű zongoradarab. Az egyszerre komplex és érzelmekben dús előadás Bartók világát úgy jeleníti meg, hogy közben a zenekar erős, jól felismerhető hangzása is megmarad.
Párniczky András – gitár|Bede Péter - szaxofon, tárogató| Ajtai Péter – nagybőgő|Baló István - dob

18.00 - 21.30 WORKSHOP
Helyszín: II. emelet
„Ádám, hol vagy?” – kollázskészítés
Egy síkokból és térformákból álló képzeletbeli metropolisz bekebelezte Ádám alakját. Építsünk köré új várost!

BOR Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátrai borvidék)

TEAHÁZ Big Ben
A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

2017-ben havi rendszerességgel folytatódik Múzeum+ programsorozatunk.

október 12. FOLKLÓR
november 16. RETRO
december 14. KARÁCSONY