Miroslav Jovančić- exhibition

Art Limes | 2017-05-31

Miroslav Jovančić 1962. március 16-án született Szabadkán. A szabadkai Zeneiskola középiskolás tanulója volt, majd az újvidéki Zeneakadémián folytatta a tanulmányait. Befejezte a Belgrádi Képzőművészeti Főiskolát, majd az Újvidéki Művészeti Akadémia festészeti szakán, Vladimir Tomić professzor osztályában szerzett diplomát.

A kiállítás megnyitója: 2017. június 03. szombat, 20 óra

Helyszín: Klein house / social bar & art gallery - Štrosmajerova u. 9., 24000 Szabadka

A kiállítást megnyitja: Gyurkovics Virág

1992-től tanárként és az általános iskolák képzőművészeti képzésének szakmunkatársaként dolgozott. 1998-ban a Szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájának kurátora lesz, és ettől kezdve aktív résztvevője a város kulturális életének. Bekapcsolódott számos képzőművészeti közösség munkájába, ezek közül kiemelkedik: az Újvidéki Festők Kulturális Animációs Központja, a Zentai Grafikus Műhely, a moravicai 9+1, Ludas Képzőművészeti Társasága, Bucka Ganjo, a Szabadkai Képzőművészeti Találkozó Grafikai Műhelye, Veranka-Baja…
Festményeit számos alkalommal, mind hazai, mind külföldi (Magyarország, Anglia, Szlovénia, Hollandia) kiállításokon bemutatta. Alkotásaival találkozhatunk amerikai, kanadai, hollandiai, franciaországi, angliai, magyarországi, szolvéniai és horvátországi magángyűjteményekben is.
Művészetében a festészet mellett a zene is komoly szerepet játszik. Ebben a művészetben a zene és a festészet nem egymás párhuzamában jelentkezik, hanem egységet alkot. Ahogyan a jazz muzsika életre hívta A jazz a színekben kép-sorozatot, ugyanúgy a Cadabra együttes felmagasztalt költészetre épülő zenei formája is mesés képi formát nyer a festészetében.
Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjban részesült 2009-ben. Ugyanebben az évben a XII. Pávatoll nemzetközi fotó és filmművészeti etno fesztiválon az Alföldem fehér gólyái című filmmel elnyerte a legjobb filmzenéért járó díjat. Szabadka Város 2012-ben Pro Urbe-díjban részesítette Szabadka Város kultúrájának népszerűsítéséhez való odaadó művészi hozzájárulásáért.

További képek