A Simándy-kiállítás záróprogramja a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Art Limes | 2017-03-01

Időpont: 2017. március 5. szombat, 11 - 18.30 óra

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum - Budapest, 12. kerület, Stromfeld Aurél utca 16.

Háromszázezer magas CÉ - Simándy 100 című kiállítás záróeseményének programja a mellékletben olvasható.
 
Simándy József (1916–1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án volt száz éves. Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.

Az emlékkiállítás érzékeltette azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált.

A tárlat létrehozói árnyalni kívánták azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet – érthető módon – Erkel Ferenc Bánk bánjával azonosítja. A kiállítás bemutatta mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. Az operairodalom mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapest mellett vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban. Mindenki Simándyja lett.

A tárlat bemutatta azokat az elsőrangú alkotótársakat: rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak, és magának az opera műfajának is.

A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete. A tárlat a rajongás korabeli tárgyi emlékeinek bemutatásán keresztül igyekszik a Simándy-kultuszt érzékeltetni, míg a magánélet képei a hétköznapi embert teszik láthatóvá.

A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaztak.

Az életpálya bemutatásához felhasznált anyagok gerincét a Simándy-család archívumában fennmaradt dokumentumok alkották, amelyet az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai egészített ki.

Kurátorok: Simándi Katalin, Sipőcz Mariann

Fotó: Simándy József portré. Fotó: Inkey Tibor

További képek