Függöny mögött

| 2015-09-18

A Vojtina Bábszínház idei évadjának első kiállítása szeptember 17-én, 14 órakor nyílt Függöny mögött címmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakán végzett fiatalok diplomamunkáiból.

A kiállítás rendezői közül Oláh Richárd végzős hallgató a Fehérlófia című meséhez készített színpadtervével és a mese egyik szereplőjével, a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók bábfigurával mutatkozott be.
A kiállítás célja, mint ahogy azt megtudtuk tőle, a kulisszák mögé bepillantást engedve közelebb hozni a laikus nézőt a szakmához. A tárlaton megtekinthető alkotások az alap és a mesterszak végzős diákjainak diplomamunkájaként születtek, amelyek között elsősorban jelmezterveket, díszletterveket találunk. Bernarda Alba háza, Szecsuáni jólélek, Don Carlos, Stalker… - néhány azok közül a drámai, operai műfajok közül, amelyek megihlették a diákokat.
Az egyetemi évekről Oláh Richárd pozitívan nyilatkozott. Az alapszakot Kaposvárott végezte, Majd a Képzőművészeti Egyetemre felvételizett, mert a bábkészítést mester szakon szerette volna folytatni. A diákok a díszlettervezés szak mellé jelmez- vagy bábtervező kiegészítő képzést kötelesek felvenni. Oláh Richárd külön kiemelte, hogy a bábok készítése mellett a bábtervezők az elkészült figurák színpadon történő mozgatását is elsajátítják, amelyről egy előadás keretein belül adnak számot. Legutóbb Moliere darabját vitték színre Pipogya Férj címmel, Bereczki Csilla rendezésében.


 
Fotók: Vojtina Bábszínház

Tovább a galériába

Vojtina Bábszínház
 

További képek