Rákosi a kosárban

Hutvágner Éva | 2015-06-29

Propaganda-bábjátékok az ötvenes években – Képválogatás az OSZMI anyagaiból

Egy különleges nézőpontja lehet magyarországi bábművészetnek a bábjáték és a politika kapcsolatának a vizsgálata: korszakonként, alkotónként, előadásonként kimutatható a bábszínház mint politikai színház jelenléte. Ennek is egy szélsőséges része a most bemutatni kívánt fotó-és dokumentumtár: amelybe mind pedagógiai célzatú gyerekeknek szánt előadások, mind pedig a felnőtteknek szóló, propaganda-vagy tanító célzatú darabok tartozhatnak.

Jelen összeállítás az OSZMI Bábtárából mutat pár példát ezek közül a propaganda-bábjátékok és a kapcsolódó dokumentumok közül. Ide tartoznak egyrészt azok a képek, amelyek az MNDSZ (Magyar Nők Demokratikus Szövetsége) propaganda-előadásaihoz tartoznak, másrészt pedig azok az anyagok, melyek a felülről irányított Amatőr Bábmozgalom anyagaiból, azaz a korszakból származó találkozókon, előadásokon készült fotók közül lettek válogatva.

A bábjátékos műsorfüzetekként, ajánlott szövegkönyvekként szolgáló könyvek által is kiemelt Szabad Föld Téli Esték előadásainak keretében nemcsak bábjátékok, de más művészeti terület alkotásai is szerepeltek, így többek között filmek, színházi előadások is. Ahogy a Somogyi Napló egy 1950-es cikkében szerepel, ezeknek az előadásoknak nem titkolt „feladata a politikai felvilágosító munka, természettudományi és általános ismeretek terjesztése.” A kultúrautók, amelyeket a Népművelési Minisztérium indított, többek között bábelőadásokat is szállítottak. „120 kilométeres út után 5 óra 20 perckor beérkeztünk a faluba. Megálltunk az iskola előtt- Hatalmas lárma fogad. 5 órára hirdették a bábelőadást. A gyerekek már 4-kor szállingóztak, fél 5-kor alig hiányzott valaki. Ötre pedig a felnőttek is együtt voltak. A bábelőadás nagy vonzerő a faluban. A felnőttek is igen-igen érdeklődnek iránta.” – kezdődnek a Kultúrautós bábos levele a Népdaltanításról című beszámoló sorai (Bábjáték műsorfüzet, 1950.)

A fenti cikkben, a kultúrautós által említett darabcímek közül pár példát adva: Az Okos Kata vagy a Traktor Ferke előadásai dokumentumainak fotóiba is betekintést nyújt a lenti képösszeállítás, mely utóbbihoz az időszakba eső, a bábmozgalom tagjainak szóló füzetek anyagából származik a kiegészítés: a Bábjátékok sorozat (Budapest Székesfővárosi Irodalmi és Művészeti Intézet, 1951.) kiadványában olvasható Kiss Ferenc Traktor Ferke című kis játékának részlete. Ez a rövid bábdarab hatalmas pályafutást futott be országszerte az MNDSZ előadásában, számos figura-változata (ugyanazon „sablon” alapján) az OSZMI hagyatékát képzi. Szereplői: a jóságos Mesemondó, Földszerető Péter, Zsíros Pál, Traktor Ferke, a két gazda által ültetett növények, Zsíros Pál lova és a telkek között lévő Határkő. A történet nagyon egyszerű dramaturgia mentén halad: Földszerető Péternek nincs lova a szántáshoz, és Zsíros Pál, a „kellemetlen kulák figura” nem adja a sajátját, fizetség ellenében sem. Csodás elemként megérkezik Traktor Ferke, aki „fiatal munkáslegény, traktoron ül, azzal egybe van építve”, és felszántja a földet. A zöldségek és takarmányok kikelnek, és Zsíros Pál fondorlatai ellenére sem lesznek hűtlenek gazdájukhoz, sőt, Zsíros Pál földjéről is átmennek a növények és állatok Földszerető Péter udvarára.

Másik példaként meg lehet említeni Sóvári Mária Izzik a vas (Bábjáték műsorfüzet, Magyar Bábjátékosok Szövetsége) című szövegét, amelyben a felvonás cselekménye az, hogy gyári munkások a jobb termelésért dolgoznak, ebben a Rontó nevű szereplő próbálja megakadályozni az ifjúmunkás Sanyit, de végül nem sikerül neki.

Az OSZMI fotóválogatását és a Bábtár által frissen azonosított tárgyi anyagot az OSZMI Könyvtárának egyedülálló gyűjteménye egészíti ki: a Magyar Bábjátékosok Szövetségének kiadványsorozata (ebbe beletartozik a Bábjátékos Kiskönyvtár, a Bábjátékok, a Bábszínpad mellett a Bábjáték műsorfüzet sorozata is!)


OSZMI

További képek