Mesés bábok

Art Limes | 2019-03-06

„A bábban az a szép, hogy előtted kel életre, az élettelen anyag a szemedbe tekint és kérdéseket tesz föl, és utána ugyanolyan élettelen anyaggá válik, meghal. Ezt másféle színház nem tudja.” (Boráros Szilárd báb-, díszlet- és jelmeztervező)

Van egy kiállításunk, ahol a felnőttekből is gyerekek lesznek, ha nem felejtettek még el játszani, ahol nemcsak kipróbálják a bábokat, hanem jó eséllyel együtt mászik be gyerek és felnőtt, kicsi és nagy a paraván mögé. A tavaly szeptemberben nyílt Mesés bábok – bábos mesék című kiállítás Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit és az ott alkalmazott különböző bábtípusokat mutatja be. A kiállítás létrehozója, a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára márciusban is remek programokkal várja a látogatókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Március 21-e a Bábszínházi világnap, mely alkalomból a kiállítás ingyenesen látogatható, 18 órától Lellei Pál bábkészítő mesterrel találkozhatnak a bábrajongók. Eddig a napig várjuk a kedvenc kiállított bábbal készített szelfiket, amelyeket az Instagramra vagy a Facebook-ra lehet feltölteni, helyszínként a PIM-et megjelölve (#mesésbábok). A feltöltők között nyereményeket sorsolunk ki!

A kiállítás finisszázsán, március 24-én, vasárnap bábelőadással, interaktív mesejátékkal, bábkészítő foglalkozással, valamint Lovas Lilla és Simándi Katalin kurátori tárlatvezetésével veszünk búcsút meséktől és báboktól.

 

 

 

 

 

 

 

 

2019. március 24. vasárnap, 10:30-14:00

Finisszázs a Mesés bábok – bábos mesék című kiállításban

Programok:

10:30 - Autósmese, avagy Toda, Berci és a csodamerci

bábelőadás, 45 perc, 5 - 99 éves kor között ajánljuk

Autós kalandra hív a vasárnap reggel. Felbúg a csodakocsi motorja a Hepp Trupp Családi Bábszínház előadásában. Várjuk nem csak a fiúkat, hanem a lányokat is, kicsiket és nagyokat is. Tarts velünk egy kanyargós utazásra!

Játsszák: Schneider Jankó, Jakab Ádám

Írta: Szabó Attila

Tervezte: Sipos Katalin és Sisak Péter

Zene: Csernák Zoltán Samu

Rendezte: Schneider Jankó

 

Csodamerci? Az ám. Beleülnél? Lazán.

Tuning, polír, bőrkárpit, luxusslusszkulcs,

kérj bármit, jár hozzá, csak néhány millát áldozz rá!

Elromolhat? Bocsi, de ez egy csodakocsi!

Hogyha mégis….mindez ellenére…

ha elromolni nincs is engedélye,

de puff, reccs, ajaj, ácsi,

jön egy kanyar, egy bicikliző bácsi,

olyan öregecske, s egy aszfaltevő kecske

legelész az úton, egy félrerántott kormány

és jól megpörget Newton…

Ó, te élet, te rút patkány!

Összetört a kocsink az útpadkán!

S itt ebben a Semerre úti kanyarban

(hol csak a bácsi a kecske és az avar van)

nincs szerviz és akadoz' a térerő,

merő kilátástalanság lebeg.

A kecske mekeg, a bácsi makog:

Majd megjavítjuk valahogy…

És csodakocsink, az a batár,

Toda mester tanyájára betér.

S mire mesénk odafajul, hogy azt mondd majd:

Merci!,

egész másért csodás már a megjavult merci.

 

11:30 - Titkos átjáró, avagy a palota meséje és a bábozás varázslata

Interaktív mesejáték a PIM múzeumpedagógusaival

Gondoltál már arra, hogy mindenkinek szüksége lenne egy saját mesekönyvre? Persze olyanra is, amit olvasnak neki, de olyanra is, ami róla, és csak róla szól!

A Petőfi Irodalmi Múzeum meglehetősen büszke arra, hogy öt teljes meséje is van. S szeretné Veled megosztani, hogyan lett főúri palotává, milyenek mindennapjai, mióta múzeumként húzza ki magát a többi épület között, s bemutatni a bolondos, különleges állatokat, akik otthonra találtak benne. Sőt! A titkos átjáró rejtélyéről is lehull a lepel, megismerjük a múzeummá lett palota legbensőbb titkát, és a Mesés bábok – bábos mesék kiállításban mi is varázslókká válhatunk.

Életkor: 3–10 év

12:30 - Keltsük életre a kiállítást

Bábkészítő kézműves foglalkozás

Búcsúzunk a kiállítástól, ezért úgy gondoltuk, szívesen hazavinnétek a kiállított bábokat… Kézműves foglalkozásunkon elkészíthetitek a múzeumban szereplő bábfigurák kicsinyített változatait, hogy a kiállítás bezárása után otthon is kipróbálhatóak legyenek akció közben. Amíg a kisebbek a bábkészítéssel foglalatoskodnak, szüleiket, nagyszüleiket a kurátorok kalauzolják el a bábok birodalmában egy izgalmas vezetéssel.

 

 

 

 

 

 

13:00 -  Kulisszák mögött

Tárlatvezetés Lovas Lilla és Simándi Katalin kurátorokkal

Belépő: gyermek: 800 Ft, felnőtt: 1500 Ft, családi (2 felnőtt és kiskorú gyermekeik): 2500 Ft

További képek