A Mesebolt Bábszínház nemzetközi fesztiválsikere

Art Limes | 2018-10-25

A KATOWICE – DZIECIOM, azaz „Katowice a gyerekeknek” elnevezésű nemzetközi bábszínházi fesztivált 13. alkalommal rendezték meg, melyen a bábszínház Katowice város polgármesterének különdíját nyerte el.

A 2018. október 16-a és 21-e között megrendezett programban 13 előadás szerepelt;  egy-egy holland, olasz és görög színház mellett a Mesebolt Bábszínház vásári bábjátéka.  A produkciókat nemzetközi zsűri értékelte.

Bár az előadás magyar nyelvű, Kőmíves Csongor a kulcsmondatokat megtanulta lengyelül is, s így mondta el a katowicei gyerekeknek. Ezt a bravúrt értékelték, nagy ovációval fogadták. A nézőtéren ülő felnőttek azt is elmondták, hogy a gyerekek láthatóan végig együtt éltek az előadással, egy pillanatra sem lankadt a figyelmük, s nagyon jól szórakoztak.

A Batu-tá kalandjai című előadásunk elnyerte Katowice város polgármesterének különdíját. A hivatalos értékelés szerint ezt a bábművészet tradícióinak megőrzéséért, a hagyományos bábjáték eszközeivel kortárs problémákat megfogalmazásáért érdemelte ki a társulat.

Az előadás közreműködőivel együtt elutazott Lengyelországba alapító igazgatónk, Horváth Jánosné is. A Mesebolt képviseletében Katowice város felkérésére, a Koszutka nevű városrész közösségi házában 30 gyereknek tartott bábos foglalkozást. A legfiatalabb 4, a legidősebb 14 esztendős volt.  A téma Noé története volt. Papírból, többféle technikával ember-és állatfigurák készültek. A foglalkozás végén aztán minden báb és minden gyermek beszállhatott a bárkába, ami a várakozó szülőkből „épült fel”, nagy derültséggel kísérve, néhány pillanat alatt

 

További képek