Az MMA ösztöndíjasainak találkozója a Pesti Vigadóban

Art Limes | 2018-10-18

Száz fiatal és középgenerációs művész nyert el három évre szóló ösztöndíjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idén első alkalommal meghirdetett pályázatán. Az MMA költségvetéséhez rendelt forrásból szeptember 1-jétől, havi bruttó kétszázezer forinttal támogatott alkotókat Vashegyi György, az MMA elnöke ünnepélyes keretek között fogadta és köszöntötte az MMA székházában, a Pesti Vigadóban október 18-án.

Az eseményen részt vett és szintén köszöntötte a friss ösztöndíjasokat dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és dr. Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója is.

Kucsera Tamás Gergely felvezetésében egy történeti áttekintést vázolt fel arról, hogy a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válása óta milyen lépcsőfokokon lépdelve dolgozta ki és valósítja meg művészéletpálya-modelljét, mely az akadémikusok életjáradékának bevezetésével kezdődött, majd a Nemzet Művésze díj létrehozásával mintegy felülről építkezve folytatódott, hogy a tagozati ösztöndíjak rendszerével és a művészetelméleti ösztöndíjprogrammal kiegészülve idén a művészjáradék folyósításának megkezdése után az MMA Művészeti Ösztöndíj Program is elindulhasson. Emlékeztetett: ez utóbbi bevezetésével a meglévő kormányzati ösztöndíjak támogatási összegei is egységesen emelkedtek az MMA művészeti ösztöndíjának összegére. Kitért arra is, hogy miért ad többletet a művészet területén ez az új ösztöndíjforma az eddigieknél, hiszen úgy alakították ki, hogy a száz ösztöndíjas – és a hozzájuk jövőre és két év múlva csatlakozók – rendszeresen találkozzanak, párbeszédet folytassanak, véleményezzék és alakítsák egymást.

 

 

 

 

 

 

 

Kocsis Miklós az eseményen szintén a közösségépítésről és a büszkeségről beszélt, kiemelve: ezek a fiatal művészek a kapott lehetőséggel kezükben meghatározhatják majd a következő időszak művészeti életét. Vashegyi György gratulált a megjelent mintegy száz ösztöndíjasnak és mérföldkőnek nevezte a mai napot. Reményét fejezte ki, hogy a következő három évben tanúi lehetünk az új, friss szemléletű alkotások születésének. Arra is biztatott: aki lemaradt vagy nem fért be az idei ösztöndíjasok közé, jövőre az is adja be új pályázatát.

A köztestület az MMA ösztöndíjat programszerű, három évre szóló alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatására teremtette meg, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek biztosítására. Az MMA eredeti elképzelése a kezdetektől kijelölte a művészeti ösztöndíjprogram kialakítandó struktúrájának, működésének kereteit. Az elképzelés szerint az MMA által tervezett – és most már működő – művészeti ösztöndíjazási rendszer teljességében hivatott meghaladni az aktuális magyarországi művészetfinanszírozási tendenciákat, jelentősen újat pedig az ösztöndíjprogram révén születendő művészeti és művészetelméleti eredmények tényleges bemutatásának elősegítése révén hoz.

Ez egy hatalmas, példa nélküli vállalás Magyarországon, mivel az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram keretében keletkező művek, alkotások, produkciók végcélja a köztestület reményei szerint nem az íróasztal fiókja, vagy a programot koordináló intézet (MMA MMKI) archívuma. Az MMA és az ösztöndíjasok közös munkájának gyümölcseként kiállítások, koncertek, előadások, könyvbemutatók sora hoz majd új, elvárásaink szerint áttörő pezsgést a kortárs magyar művészeti életbe. A művészeti ösztöndíjprogram előbb említett fő feladata mellett van ugyanakkor még egy terület, ahol áttörés, elmozdulás várható, s ez nem más, mint a programba bekerülő művészek közösségi együttgondolkodásának, együttműködéseinek az elősegítése, szorgalmazása.

Az MMA épp a fenti cél érdekében emelte ki az ösztöndíjprogram egyik legfontosabb elemének a négyhavonta megrendezésre kerülő ösztöndíjas találkozókat, mely találkozók első eseménye volt az október 18-i rendezvény, az I. Ösztöndíjas Találkozó.

Néhány statisztika a 2018-as pályázatról:

- Az ösztöndíj pályázati felületén 2081-en regisztráltak és 1385 pályázat érkezett be végül, ezek közül lett a 100 legjobb kiválasztva. A határon túlról is jelentős pályázat érkezett, a pályázók többsége Magyarországról és Erdélyből származik.

- Kimagaslóan magas a diplomás regisztrált felhasználók (68%) és a pályázatot elnyert diplomás ösztöndíjasok (94%!) aránya.

- Ugyancsak magasnak mondható a 41–50 éves korcsoport aránya az ösztöndíjas körön belül: a 60% jelentősnek mondható a 26–40 éves korcsoport 39%-os arányához képest – az arány főleg a regisztrált felhasználói kör kormegoszlását tekintve érdekes: ott a 26–40 éves korosztály még 49%-kal szerepelt a 41–50 éves korosztály 26%-ával szemben.

- A 18–25 éves korcsoport esetében nagyjából a várt arányok keletkeztek, egy kicsit ugyanakkor talán alulreprezentált a csoport.

- A művészeti területek szerinti megoszlás az odaítélt ösztöndíjak tekintetében kiegyensúlyozottnak tekinthető.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram, hátterében az MMA Köztestület teljes támogatásával és együttműködésével, lehetőséget, keretet biztosíthat a közeljövőben egy olyan véleményformáló művészi alkotó közösség kifejlődéséhez, közös munkájához, mely közösség a jövő magyar kortárs művészetének meghatározó szereplője lesz. Mint köztudott, az ösztöndíjat a következő két évben szintén 100-100 alkotó nyerheti el, így folyamatosan 300 MMA-ösztöndíjas dolgozhat az általa a pályázatában vállalt feladatán.