Pro Cultura Christiana-díjat kapott Hager Ritta textilművész

| 2015-06-04

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Hager Ritta textilművésznek. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Erdő Péter bíboros adta át kedden Budapesten - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

Hager Ritta a magyar textilművészet egyik kiemelkedő egyénisége, Budapesten született 1931. február 20-án. Felsőfokú tanulmányait az Országos Magyar Iparművészeti Iskola textil szakán végezte, ezt követően az Operaház kosztümfestőjeként működött. Az 1950-es években a Textilfestő Iparművészek Alkotóközösségében dolgozott, majd az Iparművészeti Vállalat tervezője és kivitelezője volt 10 éven át. 1968 óta szabadfoglalkozású.
A kitüntetett fontos szerepet játszott a magyar textilművészet képzőművészeti rangra való emelésében az 1970-es évek elején. Ekkortájt kezdett kísérletezni a síkból kilépő, absztrakt, plasztikus művekkel, a tér három dimenziós ábrázolásával, ami a faliszőnyeg újraértelmezéséhez vezetett - olvasható a közleményben.
Az 1980-as évektől Hager Ritta "egyre karakteresebben fogalmazta meg egyéniségét, világnézetét, különböző spirituális és szakrális témákat dolgozva fel munkáiban, amelyekből nyugalom, erő és harmónia árad".
Hozzátették: Hager Ritta alapvető élményvilágát a keresztény misztika ihleti, "a lélek sötét éjszakájából a fény világába való megérkezés gondolata, amit Keresztes Szent János és Avillai Szent Teréz írásaiból merít".
Hager Ritta neve nemcsak Magyarországon ismert, számos külföldi megrendelést kapott középületek, templomok enteriőrjeinek díszítésére. Külföldi megbecsülését tükrözi, hogy 1991 és 1997 között tagja volt az UNESCO kulturális albizottságának.
A művész 2003-ban kapott Kossuth-díjat, 2007-ben választották a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze címmel tüntették ki.
A Pro Cultura Christiana-díjat 2004-ben alapította az MKPK, kimagasló művészeti és más kulturális tevékenység, valamint az egyházi kultúra szolgálatának elismerésére.

MTI 2015. június 2., kedd 14:45