Hamupipőke - Vaskakas Bábszínház

Art Limes | 2018-03-24

Hamupipőke történetét már az ókori Kínában is ismerték, és az évszázadok során semmit sem veszített népszerűségéből. Mint minden igazán jó mese, a Hamupipőke is többrétegű: a gyerekekre éppúgy képes hatni, mint a kamaszokra vagy a felnőttekre.

Hamupipőke megaláztatása és felemelkedése reményt ad – a magát a szeretetre méltatlannak gondoló kisgyereknek éppúgy, mint az önbizalomhiánnyal küzdő kamasznak, és a bizonytalan felnőttnek is. A győri Vaskakas Bábszínház nagyszínpadi előadása a Grimm testvérek változatát veszi alapul, de Gimesi Dóra adaptációja igazi mai mesévé varázsolja az elárvult lány történetét: itt a királyfi a bolognai egyetemen tanult bölcsészetet, Hamupipőke biciklin suhan el a bálba, szabadidejében legszívesebben R. L. Stevenson A kincses sziget című művét olvassa, tánc- és illemtanleckék helyett, és felfedező szeretne lenni, akárcsak az édesapja.

Tengely Gábor újragondolt Hamupipőke rendezésében kiemelt szerephez jut a zene és a zeneiség. Az előadást számos dal gazdagítja és színesíti, Tarr Bernadett zeneszerző jóvoltából. Michac Gábor letisztult, árnyakra épülő minimalista díszletét, szín- és formagazdag ruhái teszik teljessé.  

A Grimm testvérek azonos című meséje alapján írta: Gimesi Dóra
Dramaturg: Nagy Orsolya
Tervező: Michac Gábor
Zeneszerző: Tarr Bernadett
Mozgás: Fejes Kitty
A rendező munkatársa: Bora Levente
Rendező: Tengely Gábor (Blattner Géza-díjas)

Hamupipőke: Nagy Petra
Apa, Hamupipőke édesapja: Szúkenyik Tamás
Mostoha, Apa új felesége: Markó-Valentyik Anna
Amália, a Mostoha idősebbik lánya: Gergely Rozália
Emília, a Mostoha fiatalabbik lánya: Főglein Fruzsina
Királyfi, hamarosan király, név szerint Fülöp: Vitányi-Juhász István 
Leopold, a királyfi komornyikja: Kovács Domokos

Bemutató: 2018. május 20. 11 óra

További képek