III. Richárd a Radnótiban

Art Limes | 2018-01-19

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni?

„Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

"Rajongok az utazásért. Keresem a kalandot, ez éltet. Ilyenkor friss oxigénnel és új benyomásokkal töltődöm fel. Lenyűgöző élmény, amikor az ember olyan színészekkel dolgozhat együtt, akikkel korábban sosem találkozott. Ugyanakkor mindig kockázatos is. Hogyan találhatjuk meg a leggyorsabban a közös nyelvet? Nyelvi és kulturális különbségek természetesen mindig lesznek, de létezik valami, ami mindnyájunkban megvan: egyfajta alapvető emberi nyitottság és törődés. Jóleső érzés megtapasztalni, hogy ugyanazon a hullámhosszon rezgünk, azonosak a vágyaink és a céljaink. Vigaszt és erőt nyújt.

Csodálom a magyar színészeket. Kivételesen nyitottak az irányomba. Nem is tudom miért, talán mert ilyenkor vendégeskedem, és csak rövid ideig tartózkodom Magyarországon. De egy biztos: elképesztő spontaneitással, humorral és érzékenységgel reagálnak.

A III. Richárdmindenki számára ismerős és hihetetlenül népszerű. Hogy is képzelhetnénk, hogy bármi újat tudunk mondani vele kapcsolatban? Az „Országomat egy lóért!” majdnem olyan közkedvelt szállóige, mint a „Lenni vagy nem lenni”. Hatalmas kihívás ez a számomra. De a kihívások fölvillanyoznak. Nem utolsó sorban pedig bízom a radnótis színészekben és régi barátomban, Alföldi Robiban, hogy mellettem állnak majd a munkában."   Andrei Şerban

Radnóti Színház

Bemutató: 2018. február 18. vasárnap, 19 óra

További képek