Téli tücsök mesélt az Arielben

Nagy Székely Ildikó | 2018-01-13

Telt házas bemutatóval indult az új év vasárnap délelőtt a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A téli tücsök meséi című Csukás István-művet Barabás Olga írta és rendezte színpadra. Légies könnyedséggel simultak egymáshoz a meseregény történései az egyórás előadás alatt, amely üdítőn mai, vicces nyelvezete, zseniális jellemábrázolásai és izgalmas fordulatai révén nemcsak a gyermekeknek kínált nagyszerű kikapcsolódást.

Az otthonától távol került tücsök története ez, amely egy írógép billentyűzetén ugrálva, a befűzött papírlapra – ezúttal egy jól látható táblára – kerülő betűk segítségével emlékezik vissza a csupa nagybetűs Szigetre. Arra a varázslatos, titokzatos helyre, amelyet barátai – a tüskéivel sokat kínlódó sün, a jóságos, mindenkit megfésülő vakond, a falánk hörcsög, a messziről érkezett háromlábú kutya, a gyermekien önző, végül megjavuló nyúl, az egérikrek, a szókimondó kígyó – népesítenek be. Kettős keret fogja egybe a meseszálakat, a szűkebbik a nagy nyári ünnepség motívuma, amelyre a szigetlakók mindennapi történéseik közben készülődnek, a tágabb a jelenetek között előtűnő szoba, a tücsöknosztalgia színhelye.

A folyton változó cselekmény és díszlet egy pillanatig sem hagyja lankadni a gyermeknézők érdeklődését, a felnőttek pedig öntudatlanul – talán csak az előadás utáni napokban realizálva – teszik magukévá a főhős gondolatait. Belső, titkos, sokszor távolinak érzett szigeteinkre vágyunk mi is vissza az egyre szűkülő hetek, hónapok szürke szobájában, a szabadság és öröm földjére, ahol az sem túl nagy baj, ha legvégül nem válik valóra a megtervezett nagy esemény. Azazhogy valóra válik, csak csendesen, szinte észrevétlenül, valahogy úgy, ahogy a háromlábú kutya törött lába gyógyul meg. 

Saját, személyes szigetre vágyódásunk lehet a magyarázata annak, hogy annyira jólesik hallani, amint a szobába hazatérő férfi, a tücsökszállító hátizsák tulajdonosa megígéri az apró, álomba szenderült látogatónak, hogy tavasszal visszaviszi otthonába. Nem hiszem, hogy van olyan négy éven felüli korosztály, amelynek ne üzenne valamit A téli tücsök meséje.

Forrás: e-nepujsag.ro