Karakulit Nemzetközi Árnyjáték Fesztivál és Kiállítás Pécsett

| 2017-02-23

A Karagöz, a török árnyjáték megszületésének 500. évfordulója alkalmából a MárkusZínház, csatlakozva az isztambuli ünnepsorozathoz, 2017. április 21–25. között nemzetközi árnyjáték fesztivált és kiállítást szervez.

Az évforduló nagyszerű lehetőség arra, hogy történeti áttekintést tegyünk a bábjáték e speciális formájára, amely kultikus jelentőséggel bír Ázsia országaiban és használják Európában is. Ez a több évezredes hagyomány, bábszínházi formanyelv kap teret e fesztivál alkalmával, mint a színházművészet specifikus területe, mint képzőművészeti alkotás, mint a földi és a transzcendentális síkot összekötő tradíció. Nyitott, rendhagyó fesztivál, ami művelődéstörténeti, művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris találkozás. Összeköti az archaikust a modernnel, a tradíciót a jelennel. Az emberi világ összeér az árnyak világával, távol-keleti az európaival. Metamorfózis, ahol a tárgyak, alakok, figurák életet kapnak.
A Fesztivál 5 napja: 11 színházi előadás, 5 kiállítás és kísérleti alkotó műhelyek várják a szakmai közönséget, a képzőművészet, a zene, a tánc, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.
Bemutatásra kerülnek tradicionális és modern árnyszínházi előadások: Törökországból, Kínából, Indiából, Indonéziából, Lengyelországból, Csehországból, Hollandiából, Szlovákiából, Romániából, Németországból...

Workshop Laboratory: Ebben a kísérletező laboratóriumban lehetőség van a speciális árnyszínházi technika-szcenika, világítás tanulmányozására, kipróbálására. Ez a nyitott műhely laikusokat és szakmabelieket is fogad, megfelelő asszisztenciával. Lehetőséget ad a nemzetközi és hazai művészek találkozására és együtt alkotására, de egyben kirakat is, ahol az érdeklődők végignézhetnek egy-egy alkotói fázist, folyamatot. A megvalósuló programok közös nevezője az absztrakció, az átlényegülés, a metamorfózis.

Előadások/tanulmányok (megjelennek az Art Limes művészeti folyóirat Báb-tár számában magyar és angol nyelven):

1. Rainald Simon: The History of Chinese Shadow Theatre/A kínai árnyszínház története

2. Gopalan Nair Venu: TOLPAVA KOOTHU: The Traditional Shadow Puppet Play of Kerala (India)/ TOLPAVA KOOTHU: Kerala  hagyományos árnyjátéka (India)

       3. Rády Sándor: Karagöz/ Egy fontos kulturális örökség

       4. Dus Polett: A wayang mozgatója

       5. Hutvágner Éva: Árnyak, síkok, képzőművészet - Blattner Géza tükrében

       6. Lovas Lilla: Az árnyak játéka - Büky Béla árnybáb-hagyatéka

Kiállítások: április 1-30. között

ÁLTALÁNOS KIÁLLÍTÁS BEMUTATÓ: Árnykép, árnybáb, mint képzőművészeti alkotás. Történetiség és mozdulat öt világrészről Pécsett.

A Karakulit Nemzetközi Árnyjáték Fesztivál és Kiállítás az európai bábszínház történelme során először mutatja be öt gyűjteményen keresztül az árnyjáték hagyományának útját. Az 500 éves török Karagöz, a háromféle 2000 éves kínai és a 9. századból eredő indiai árnybábok mellett bemutatkozik a világörökség részeként számon tartott indonéz wayang kulit is. A nemzetközi tárlat mellett természetesen a magyar árnybábosok is helyet kapnak, Büky Béla festőművész és bábjátékos hagyatéka kerül kiállításra. Ennek a különleges kulturális örökségnek egy hónapon át tartó ünnepére hívja a vendégeket a pécsi MárkusZínház áprilisban.

A kiállítások:

1. KARAGÖZ - A TÖRÖK ÁRNYJÁTÉK MÚLTJA ÉS JELENE

Pécsi Galéria, 2017. március 31 - április 26.

Az 500 éves Karagöz játék életútját bemutató tárlat bábokkal, animációkkal, Cengiz Özek, török képzőművész, rendező és karagöz játékos gyűjteményével. A kiállítás bemutatja a Karagöz játék múltját, a tradicionális bábjáték XX. századi megjelenését és kortárs kultúráját.

A további kiállítások még szervezés alatt vannak, helyszínük és időpontjuk változhat. A változásokat folyamatosan közöljük.

2. AZ INDIAI TOLPAVA KOOTHU

Hattyúház, 2017. április 7-26.

Kerala a tradicionális indiai templomi árnyjáték (Tolpavakoothu) központja. Innen érkezik a kiállításra Ramacsandra Pulavar gyűjteménye, amit Gopalan Nair Venu színháztörténész, a katakhali színház mestere és professzora, a pava katakhali utolsó képviselője mutat be. A kiállítást a mozdulatlanság és mozdulat határozza meg, ahol a mozgás a mechanikus bábok elve alapján lép működésbe. Apró motorok segítségével és megfelelő installációval a bábok árnyképei apró jeleneteket mesélnek el az indiai mitológia világából, így a szarvasra vadászó Rám hercegről, vagy a szekéren utazó Szávitri-ről. A kiállítás része a MárkusZínház indiai tanulmányútja során rögzített dokumentációs anyag is.

3. A HAN DINASZTIA BÁBJAI

            Hattyúház, április 7-26.

A kínai árnyjáték kétezer éves története elevenedik meg a kiállított árnybábokkal, melyek modern és kortárs utódaikon keresztül közelebb hozzák a távolkeleti tradíciót. A kiállítás kurátora Xiaoxin Wang a Sanghai Theater Academy tanára és az árnyjáték elkötelezett kutatója. A kiállítás külön érdekessége, hogy eredeti előadások díszleteinek másolatában van elhelyezve a bábok egy része.

4. A WAYANG KULIT – A VILÁG INDONÉZ MOZGATÓI

Művészetek Háza, 2017. április 10-26.

Az UNESCO által a világörökség részeként jegyzett wayang kulit (indonéz árnyszínház) lesz ennek a kiállításnak a témája, ami az Indonéz szigetvilág bábszínházi tradícióját mutatja be. A kiállítás az Indonéz Nagykövetséggel való együttműködésben, valamint Dus Polett a jávai színház kutatójának vezetésével valósul meg. Célunk, hogy a tárlat reprodukálja egy indonéz árnyjáték díszleteit, bábokkal, és a gamelán zenekar hangszereivel együtt. A körbe járható kiállítótérben felépített színház vásznán a bábok árnyképe, vetített sziluettje, mozdítható és irányítható kísérletezésre alkalmas fényforrással megjelenik a látogatók előtt. A kiállításon wayang előadásokat bemutató rövid filmek is vetítésre kerülnek.

5. Makhult Gabriella és Garami Richárd kiállítása

Nádor Galéria Art - Med Kulturális Központ, április 8 -26.

6.  TÜCSÖKLAKODALOM – BÜKY BÉLA

AUKA Alajos Utcai Közművelődési Alapítvány, 2017. április 03-26.

Bemutatásra kerül az Országos Szinháztörténeti Múzeum és Intézet bábgyűjteményének anyaga, Büky Béla festőművész, bábjátékos hagyatéka. Büky Béla 1924-től foglalkozott árnyszínházzal, aminek bár nincsenek régre visszavezethető magyar gyökerei, Büky kísérletei azonban éppen ezért fontos mérföldkövet jelölnek a magyar bábtörténetben.