Szabó T. Anna nyerte a XX. Magyar Drámaíró Versenyt

| 2017-01-23

A zsűri fődíja mellett a legjobb előadás közönségdíját Pataki Éva kapta a Budaörsi Latinovits Színházban megrendezett erőpróbán.

A két év kihagyás után idén ismét megrendezett játékos megmérettetésen - a verseny történetében először - három írónő, Szabó T. Anna és Pataki Éva mellett Mezey Katalin vállalta, hogy a Nők Lapja következő számából kisorsolt cikk alapján egyetlen éjszaka alatt egyfelvonásos darabot ír.

Szabó T. Anna átveszi a díjat Both Teodóra festőművésztől (fotók: Balogh Zoltán / MTI)

Az Igazságügyi rovartan című írás felidézi, hogy Kínában már az 1200-as években az igazságszolgáltatás szolgálatába állították a rovarokat: egy gyilkossági ügyben a véres sarlóra gyűlő legyek segítségével azonosították az elkövetőt. A szombat esti témasorsolás után a próbák vasárnap 10 órakor kezdődtek, az előadások megszületését a közönség is végigkövethette egészen az esti előadásokig. Szabó T. Anna A szecsuáni hóhérok című darabja, amely elnyerte a Tarján Tamás vezette zsűritől a legjobb drámának járó szakmai díjat, egy gyilkosság története. Egy Szecsuán nevű boltban játszódik, ahol mindent lehet kapni, még azt is amit nem, például „kínai harci sarlót”.

Páder Petra és Fenyő Iván A szecsuáni hóhérok előadásában

A darabot Csiszár Imre állította színpadra, akinek a legjobb rendezés díját ítélte a zsűri. Az előadásban nyújtott alakításáért Bregyán Péter megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek, Fenyő Iván pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. A legjobb előadás - közönségszavazatok alapján odaítélt - díját Pataki Éva a Sarló és... című darabjáért vehette át. A darabot, amely egy sarlós sorozatgyilkosról szóló sorozathoz meghirdetett forgatókönyvíró-válogatásra viszi el a közönséget, Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezte, és két szereplőjét is díjazták: a legjobb női mellékszereplő díját Rák Kati, a legjobb női főszereplőét pedig Takács Kati vihette haza.

Mezey Katalin A lódarázs címmel egy család mesékkel tűzdelt történetét írta meg, amelyben egy rovargyűjteményből elszabadult lódarázs csípése okoz szokatlan bonyodalmat. A Szabó K. István rendezte előadásban nyújtott játékáért Csongrádi Kata a szervező XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány, Bohoczki Sára pedig az Elegant Design különdíját kapta meg.

A versenyt először rendezték meg Budaörsön, de mint Linka Ágnes, a szervező XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője korábban elmondta, reményeik szerint a megmérettetés állandó helyet kaphat a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol minden évben a magyar kultúra napján rendeznék meg.

Forrás: MTI

Fotó: Szabó T. Anna facebook