Ariel az Arielben – A kis hableány – előbemutató

Nagy Székely Ildikó | 2017-01-16

Andersen varázslatos világába, egy víz alatti királyságba hívta közönségét január 15-én a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház magyar társulata. Az elő-bemutatóról, illetve a társulat év eleji kínálatáról és további terveiről Gabriel Cadariu igazgatóval Nagy Székely Ildikó beszélgetett.

Miért előbemutató?

Szeretnénk egy kicsit „bejáratni” az előadást, a fogadtatás függvényében még finomíthatunk rajta. Nem első alkalommal szervezünk előbemutatót a hivatalos bemutató előtt. A kis hableány* premierjére február 12-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kerítünk sort.

Mit tudhatunk az előadásról?

Ariel, a kis hableány történetét az ismert Andersen-mese alapján Oana Leahu írta és állította színpadra, a szöveget Székely Katalin fordította magyar nyelvre. Az előadás zenéjét Zeno Apostolache szerezte, a koreográfia Ruszuly Ervin munkája, a díszleteket Lukácsy Ildikó tervezte. A produkció során egy gyönyörűséges vízi világ tárul a nézők elé. A cselekmény végig az eredeti mese fonalát követi, ugyanakkor a hagyományos elemek egy modernebb koreográfiával és tárgyanimációval ötvöződnek.

 

Vendégjáték kamaszoknak

 

Mit láthat még januárban az Ariel Színház közönsége?

Mint már többször szó esett róla, partnerkapcsolatban állunk a pécsi Bóbita Bábszínházzal. Tavaly augusztusban mi vittük el hozzájuk A brémai muzsikusok című előadást, január 29-én, vasárnap pedig ők jönnek el hozzánk, méghozzá két előadással. A gyermekeknek szóló Szélkötő Kalamonát délelőtt 11 órakor játsszák, 17 órakor pedig egy nagyon izgalmas, a középiskolás korosztályt megszólító produkciót, Az ablak címűt mutatják be. Ez utóbbi a kamaszok mindennapjairól szól, az ő gondjaikat, döntéslehetőségeiket járja körül. A produkció után a három szereplő csoportokra osztja és egy drámapedagógiai gyakorlatba vonja be a közönséget. A téma a fiatalkori útkeresés. A jelenlevők arról fogalmazhatnak meg válaszokat, hogy az öngyilkosság helyett milyen lehetőségek kínálkozhattak volna a főhős problémáinak megoldására. A tinédzserek megszólítása, az, hogy otthonosabban érezzék magukat a színházunkban, és az előadásaink során fontos kérdéseikre választ kapjanak, számunkra is fontos kihívás. Az elkövetkezőkben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak bevonásával szeretnénk erre nagyobb hangsúlyt fektetni.

Mit tartogat még az idei év?

A továbbiakban A tejkút című mesejátékkal szeretnénk megörvendeztetni a gyermekeket. Ez egy igen dinamikus, élvezetes előadás lesz. Király István neve nem ismeretlen a közönségünk előtt, A tejkútnak ő a szövegírója, zeneszerzője és rendezője is egyben. Még az idén, de már az új évadban kerül színre egy másik gyermekelőadás Barabás Olga rendezésében, illetve egy magyarországi vendégrendező is színpadra állít nálunk egy művet. Az idei kínálatunkkal elsősorban a gyermekekre összpontosítunk, de természetesen műsoron tartjuk az olyan sikeres felnőttelőadásokat is, mint a Madame de Sade, illetve a tizenkét éven felülieknek szóló Momo.

* A kis hableány - H. Chr. Andersen nyomán írta: Oana Leahu,  fordította: Székely Katalin

Szereplők: Balogh Annamária, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Máthé Rozália, Szabó Dániel, Szőlősi-Pénzes Szilárd

Zeneszerző: Apostolache Zénó
Tervező: Lukácsy Ildikó
Koreográfus: Ruszuly Ervin
Rendező: OANA LEAHU

 

Fotó: Ariel Bábszínház, Bóbita Bábszínház, Miglinczi Éva

e-Népújság.ro