Nagyszabású kiállítással köszönti Nagy Gábort kettős jubileumán a szolnoki múzeum

Képiró Ágnes | 2024-04-23

Nagy Gábor (1949) Munkácsy Mihály-díjas festőművész 2015-ben a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléjén elnyerte a szolnoki Damjanich János Múzeum díját. Az elismerés egy nagyszabású kiállítási lehetőséget jelent a Szolnoki Galériában, melyre a művész 75. születésnapja és művészi pályára lépésének félévszázados jubileuma alkalmából kerül sor, 2024. április 28. és június 30. között.

Nagy Gábor az 1970-es évek óta a hazai kortárs művészet meghatározó jelentőségű alkotóművésze és tanítómestere. Művészete alapvetően figurális, mindenkori inspirációja a természet és a vidéki lét, valamint a kétkezi emberek belső tisztasága. Valamennyi alkotásának kulcsfontosságú gondolata az idő, annak rögzülése és megmaradása az emberi emlékezés olykor elhomályosító és torzító, máskor darabosan egymásra rétegződő sajátosságaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Időrétegek című tárlat Nagy Gábor mintegy öt évtizede készülő festményeiből, grafikáiból, szobraiból és a tiszagáti emberek mindennapjait megörökítő, kiállításokban ritkán látható fotóiból mutat be gazdag válogatást. A tárlat a Szolnoki Galéria kétszintes, de lényegében egylégterű terében ugyanazt az átjárást kívánja megteremteni, amely a műfaji határokat nem ismerő Nagy Gábor sajátos védjegye: különféle műfajokban született művei között erős motívumbeli és szellemi átjárások vannak. Tematikailag a portrék és a tájinspirációk, tájmetszetek szintézise is a tárlat, mely az egészen korai munkáktól a legfrissebbekig az életpálya több alperiódusából prezentál, különös tekintettel olyan művekre, melyek eddig nem, vagy csak ritkán szerepeltek kiállításokon. A kiállítási anyag bázisát az alkotó műterméből érkező alkotások adják, de magángyűjteményekben őrzött művek is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás alkalmából megjelenik egy 56 oldalas, magyar-angol nyelvű tematikus kiskatalógus is Elfelejtett portrék címmel, mely Nagy Gábor 2010-es évek óta készülő portréciklusát helyezi fókuszba, de a képválogatás egy-egy korábbi portrét is tartalmaz.

************************

Nagy Gábor: IDŐRÉTEGEK – jubileumi kiállítás | Szolnoki Galéria, 2024. április 28. – június 30. A kiállítást 2024. április 27. 16 órakor Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg. Közreműködik: Csák László hangász.

Kísérőprogramok:

- 2024. május 9. 16:00 Képiró Ágnes művészettörténész kurátori tárlatvezetése

- 2024. június 8. 16:00 Az Elfelejtett portrék című katalógus és Sulyok Gabriella Nagy Gáborról készített filmjének bemutatója kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve. A beszélgetés résztvevői: Képiró Ágnes művészettörténész, Nagy Gábor festőművész és Sulyok Gabriella grafikusművész

- 2024. június 22. 15:00 Király György festőművész tárlatvezetése a Múzeumok Éjszakáján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főkép: Nagy Gábor: Pásztor történet III., 2023,vegyes technika, papír, 77×56 cm

Szövegközi képek: Nagy Gábor: Fűkatedrális I., 2006, vegyes technika, papír,100 x 70 cm , Nagy Gábor: Csapda, 1989, vegyes technika, papír,100 x 70 cm, Nagy Gábor: Toscan jelenet, 2010, vegyes technika, papír, 70 x 100 cm,Nagy Gábor: Arc rétegek XXIX., 2024, grafit, akvarell, papír, 29,8 x 21 cm, Nagy Gábor: Arc rétegek IV., 2023,grafit, papír,19,8 x 21 cm

Galéria: Nagy Gábor- Székács Szidónia fotója - DJM, katalógus, meghívó

További képek