Zozó, a magányos szörny - bemutató a Vojtina Bábszínházban

Art Limes | 2024-03-22

2024. március 24-én vasárnap, 10 órától premierre várják a gyerekeket a Vojtina Bábszínházba. Új darabjuk, a Zozó, a magányos szörny humoros történet a barátságról, az egymás iránti nyitottságról és az előítéletek leküzdésének fontosságáról. Az előadás szövegkönyvét Anna Kemp és Sara Ogilvie Zozó, a magányos szörny című képeskönyve alapján Oláh-Bebesi Bori írta.

Zozó igazi szörnyhöz méltóan járt-kelt a falu lakói között: ha kedve tartotta, lopott a piaci zöldségekből, tört-zúzott, ordítva rontott neki az embereknek, akik egy életre megharagudtak rá. Otromba trappolása odáig vezetett, hogy a falu vezetője kiűzte a közösségből, egyenesen az Üveghegyig. Igen ám, de azóta eltelt hatvan év… Zozó nemcsak megöregedett, de meg is változott: magányos barlangjában főzőcskézik, olvas és pulcsit köt. Egy nap betoppan hozzá egy kisfiú, akiről kiderül, hogy a falu haragos vezetőjének unokája. Zozó és a fiú kapcsolata ellenszenvből barátsággá alakul, mikor közös kalandok során megismerik egymást. De nem így állnak Zozóhoz azok, akik a mai napig emlékeznek a szörny régi cselekedeteire. Az ő támadásuk elkerülhetetlen. Vajon a kisfiú megvédi Zozót? Meg tud bocsátani egymásnak szörny és ember? Az előítélet helyett sikerül a megbocsátásnak és elfogadásnak győzedelmeskednie?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendező szerint a szörny elűzése a közösség örömünnepe, összetartó ereje, és egyedül Ricsike lesz az, aki ezt nem fogadja el, mert nincs kapcsolódási pontja, még nem örökölte át a mintát, a hagyományt, hanem inkább valódi kíváncsisággal belevág a kalandba. Benne még nincsenek meg azok a falak, amelyek megakadályoznák azt, hogy nyitottan tudjon azonosulni egy új nézőponttal.

Hajdú Péter a konfliktuskezelésről beszélt a bábszínháznak adott interjújában: „Lehet egy ember, vagy gyerek kicsi, magas, sovány, duci, szeplős, vagy bármilyen, a külső jegyei alapján a legritkább esetben tudjuk megítélni, hogy milyen valójában: hogy él, mit tart fontosnak, értékesnek, mi van a szívében. Ha konfliktusunk van valakivel, próbáljuk meg magunkat az ő helyébe képzelni. Gondoljuk végig, hogy vajon miért tehette azt, amit tett. Ezek a cselekedetek legnagyobb részt nem azért történtek, mert a másik szándékosan rosszat akart. Ha ezt végig gondoljuk, és a külsőségeket megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni, talán közelebb kerülhetünk egymáshoz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

A Zozó, a magányos szörny bemutatója március 24-én 10 órától lesz a Vojtina Bábszínház Kálvin téri Színháztermében, majd 24-e és 27-e között minden nap játsszák. 

Anna Kemp és Sara Ogilvie Dave, a magányos szörny című képeskönyve alapján a szövegkönyvet írta: Oláh-Bebesi Bori
Látványtervező: Michac Gábor
Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus
Rendező: O. Horváth Sári
Dramaturg: Oláh-Bebesi Bori
Rendezőasszisztens: Vári Bettina
A bábokat és jelmezeket készítették: Kissné Kati, Nádasiné Szegedi Éva, Oláh Richárd
A díszletet készítették: Majoros Gyula és a Kolor ’99 Bt.
Világítástervező: Nánási Barnabás
Fény: Ágh András, Barta Zoltán
Hang: Dió Levente, Szemán Bence
Szereplők: Baditz Dávid, Hajdú Péter, Hell Krisztina, Mercs Máté Péter, Nagy Mónika, Telenkó-Oláh Tímea, Vadászi Tamara

További képek