19. Casteliers Nemzetközi Bábfesztivál

Art Limes | 2024-03-01

A 2024. március 6. és 10. között rendezett fesztiválra többek között Kanadából, az USA-ból, Franciaországból, Belgiumból, Finnországból és Dél-Koreából érkeznek az előadók.

A fesztiválprogram kiemelkedő előadása  Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója melyet a belgiumból érkező LOCO - Compagnie Belova-Iacobelli mutat be. dev.belova-iacobelli.com/

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója (1834) ihlette a LOCO abszurd, szürrealista meséjét, mely az őrület és a józan ész közti bizonytalan határvonalról szól. A novella hőse, Popriscsin egy alacsony beosztású köztisztviselő, akinek mindennapi élete nyomorúságos munkája rutinja és egy magányos ember apró örömei között ingadozik. Egy rendkívüli erő felfedezése reményt ad neki, hogy megváltoztassa sorsát: meghódítson egy elérhetetlen nőt és megtisztelő helyet szerezzen a társadalomban. De ez a „hatalom” egyben az első lépés az őrület felé. E kis hivatalnok történetén keresztül megkérdőjelezzük magányunkat, vágyainkat, frusztrációinkat és gondjainkat, szemben azzal, ami megalapozott és ésszerű. A LOCO közvetlen, bensőséges hozzáférést biztosít számunkra ahhoz az abszurditáshoz, amellyel életünkben rendszeresen szembesülünk. Ez nem dicshimnusz az őrületnek mint patológiának, hanem a „pakli megkeverésének” igénye, a szokásos logika elhagyása, hogy valami másról álmodozhassunk. Ennek érdekében két bábszínész mesterien értelmezi és manipulálja Popriscsint, egy szürrealista balettben, amely szótlanul hagyja a közönséget.

19. Casteliers Nemzetközi Bábfesztiválon 2024. március 6. és 10. között harminc előadást tekinthetnek meg az érdeklődők.

https://festival.casteliers.ca/en/

 

További képek