Szlovákiai művész is kiállít a Biodómban

Kürthy Judit | 2024-02-27

Egy somorjai származású szereplője is lesz a budapesti Biodómban készülő különleges látnivalónak. Szűcs Gábor fényfestő, képzőművész egyedüli szlovákiaiként képviseli majd régiónkat.

Március első felében a 17 napon át tartó kiállítás Fénydómként várja a látogatókat a Budapesti Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómban. Az építészeti szempontból is különleges, egyedi atmoszférájú létesítmény belső tereiben magyarországi és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai teremtenek egyedülálló fénykörnyezetet. A mintegy másfél órás látogatói élményt nyújtó fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A kiállító művészek fele a somorjai Sérum fényfestő fesztiválon is szerepelt már. Besnyő Dániel és Kálmán Mátyás, a Fénydóm szervezői segédkeztek korábban a somorjai vetítéseknél is. „Parafrázis címmel készítettem egy animációt a kiállításra, ami folyamatosan ismétlődik majd a rendezvény teljes időtartama alatt. Az teszi különlegessé, hogy először használtam a fényfestéshez mesterséges intelligencia által generált formavilágot. Az időm felében saját animációt használok majd, de a másikban az MI által alkotottat” – mondta el, majd hozzáfűzte, hogy összesen négy speciális programot használt a vetítés elkészítéséhez.

A Biodóm az állatkert része, ami beindította a szervezők fantáziáját. Építése ugyan még nem fejeződött be, de már használatban van. „Még novemberben egyik reggel egy kávézóban találtuk ki ezt a koncepciót a főszervezőkkel és egy finn művésszel, Kari Kolával. Az ő művészetének jellegzetessége, hogy nem készít animációkat, csakis lámpákkal dolgozik. A tervünk, hogy egy nagy fénycsóva jelenjen meg a Biodóm felett, ami az ő egyedi alkotása” – tette hozzá a kiállító. A vetítések mellett több festményt is kiállít még, ami az ilyen fényközpontú eseményekre nem jellemző, mégis megtalálták nekik a helyet. Ezek közül kettőre animációkat vetít majd.

A kiállítás előkészületei jelenleg is zajlanak, a művészek folyamatosan pakolják be a vetítésekhez használt felszereléseket. A Fénydóm március 1-től 17-ig lesz látogatható, jegyeket a helyszínen, illetve az interneten válthatnak az érdeklődők. Az Állatkert a márciusi nyitásig kedvezményes jegyelővételi akciót is hirdet, vagyis aki még februárban jegyet vált a Fénydómra, jelentős kedvezményt kap.

ÚJSZÓ.com