A szabadkai Ruff csokoládégyár díszdoboza

Ljubica Vuković Dulić | 2022-12-28

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.
Maga a csomagolás fejlesztése és tervezése párhuzamosan halad a kereskedelem fejlődésével. A csomagolás, mint a vevő és a termék közötti kommunikációs eszköz, azokat a tárgyakat jelenti, amelyeknek szerepe a termék megőrzése, hogy az ne sérüljön meg a gyártás és a csomagolás helyétől a vásárlóig vezető út során. Külön reklámtípust képvisel a vizuális grafikai arculat, vagyis az eredeti módon megtervezett csomagolás. Maga a termék minősége mellett a csomagolás kialakítása is erősen befolyásolja a fogyasztókat, mert a vonzó módon megtervezett csomagolás befolyásolja a termék kiválasztását, így fontos kategóriát képvisel a marketingstratégiában.
A 19. század második felében az ipar fejlődésével párhuzamosan rohamosan fejlődött a papír- és kartoncsomagolás gyártása, amely a mai napig használatos. Ilyen például a szabadkai Ruff csokoládégyár 1925 körül készült csomagolása, amely a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti osztályán belül az iparművészeti gyűjteményé része. A doboz kartonból készült, ragasztással, kívülről színes papírral bélelt, fedelén színes női kép, mindezt az Art Deco dizájn stílusában. Az illusztráción egy szemceruzával sminkelt nő látható, hangsúlyos szemekkel és vörös ajkakkal. A smink, a frizura és az öltözködés, az 1920-as évek modern lányaként határozza meg, aki egyszerre lett a modernitás egyik fő hordozója és a modernitás fogyasztója. A modern életmódot szimbolizáló illusztrációk egyik kedvenc motívuma a nő (tánc, autóvezetés, éjszakai kirándulásra való készülődés stb.). A csomagolás borítóján a szöveghez viszonyítva domináns illusztráció az Art Deco stílus másik jellemzője. A fedőre egy aranyszínű, a cég nevének feliratával „Ruff / Tvornica čokolada / Subotica“ (Ruff csokoládégyár Szabadka) ellátott, domborműves nyomtatott matricát is felragasztottak, ami alapján sejthetjük, milyen csomagolt áruról van szó. A pazarságot hangsúlyozva a fedél külső oldalait vékony papír béleli ezüstös-arany díszítéssel, míg a doboz oldalainak belső részét csipkés, dekorációs papír béleli. A Ruff csokoládégyár ily módon megformált csomagolása a korabeli funkcionális és esztétikai jellemzőket egyaránt ötvöző példáról tanúskodik, és a szabadkai gyár fényűzőbb csomagolási változatainak kategóriájába tartozik.
 
Fotó: Kolovity Szvetlana